Translate

неділю, 10 жовтня 2021 р.

Календар правових дат. Жовтень

   Наче непомітно, але впевнено увійшла у свої права осінь. Пора витягати зі схованок рукавиці.
  Українська назва другого осіннього місяця не потребує пояснень. Саме на жовтень припадає час жовтіння листя.
  У жовтні на українців чекають довгі вихідні, приурочені до святкування Дня захисників і захисниць України, який відзначається щорічно 14 жовтня, в один день із Покровою Пресвятої Богородиці, Днем українського козацтва та Днем створення УПА. Відпочиватимемо чотири дні поспіль (з 14 до 17 жовтня), але один день доведеться відпрацювати в суботу 23 жовтня.
  В останню неділю жовтня відбувається перехід на зимовий час. Цьогоріч 31 жовтня о 4-й годині ранку годинники переводимо на годину назад.
  На цей місяць припадає чимало важливих професійних, державних, міжнародних свят, неофіційних значущих дат, серед яких – Міжнародний день музики, Всесвітній день усмішки, Міжнародний день лікаря, День працівників освіти, День художника, День визволення України від фашистських загарбників, Міжнародний день архітектора, Всесвітній тиждень космосу, Всесвітній день учителів, Міжнародний день Чорного моря тощо. Також є дати, пов'язані з процесом державотворення та правами громадянина.
  Дати, наведені в календарі, – це знаменні дати, офіційно проголошені ООН, а також дні, що визнані неурядовими організаціями. До кожної з дат подано коротку інформацію про подію.

 1 жовтня
  Міжнародний день людей похилого віку

  Заснований Генеральною Асамблеєю ООН 14 грудня 1990 року. Мета дня – зосередитися на розв'язанні проблем літнього покоління. Спочатку цей день почали відзначати в Європі, потім в Америці, а наприкінці 90-х років – уже в усьому світі.
  Рішення про щорічне відзначення в Україні Міжнародного дня людей похилого віку та створення належних умов соціального захисту пенсіонерів, інвалідів, одиноких непрацездатних громадян затверджено постановою від 26 вересня 1997 року.

  2 жовтня
  Міжнародний день ненасильства

  Відзначається в день народження Махатми Ганді (02.10.1969 – 30.01.1948) – керівника руху за незалежність Індії та основоположника філософії і стратегії ненасильства. Відповідно до резолюції Генеральної Асамблеї ООН від 15 червня 2007 року, яка передбачає проведення Міжнародного дня ненасильства, цей день служить іще одним приводом для того, щоби "пропагувати гасло ненасильства, в тому числі шляхом просвітницької та суспільно-роз'яснювальної роботи". У резолюції підтверджується "універсальна значимість принципу ненасильства", а також бажання утвердити вагу світової та соціальної культур як культур миру, терпимості, розуміння й ненасильства.

  3 жовтня
  День територіальної оборони

  Резервний компонент Збройних сил України – Війська територіальної оборони – призначений для територіальної оборони й підпорядковується командуванню територіальної оборони. Це надійний елемент спокою всього українського суспільства.
  30 вересня 2020 року, "Враховуючи важливість територіальної оборони у забезпеченні обороноздатності та територіальної цілісності України, роль складових сектору безпеки й оборони та інших суб'єктів, що залучаються до виконання завдань територіальної оборони, а також з метою подальшого розвитку сучасних військових традицій", Президент України підписав Указ № 417/2020 "Про День територіальної оборони України". Свято встановлене й тепер відзначається щорічно в першу неділю жовтня.

 

8 жовтня
День юриста

  Професійне свято правознавців установлене Указом Президента України № 1022/97 від 16 вересня 1997 року на підтримку ініціативи Міністерства юстиції України, Спілки юристів України та Спілки адвокатів України. До речі, дату відзначення Дня юриста України обрано зовсім не випадково. Вважається, що саме 8 жовтня 1016 року Ярослав Мудрий видав звід законів “Руська правда”, що згодом став правовою основою для розвитку централізованої держави Київська Русь.

 

10 жовтня
  Європейський день боротьби проти смертної кари

  Цей день був проголошений у 2002 році з ініціативи Всесвітньої коаліції за скасування смертної кари. 27 вересня 2007 року Рада Європи офіційно проголосила 10 жовтня Європейським днем проти смертної кари.
  Відсутність смертної кари – обов'язкова умова для перебування держави в Раді Європи. Це стало однією з причин скасування смертної кари в Україні, де мораторій на виконання смертних вироків уперше почав діяти в 1995 році, незадовго до вступу в цю міжнародну організацію. Проте через кілька місяців смертні вироки знову продовжили виконувати, дійшовши висновку, що рішення про мораторій було прийнято без дотримання належної процедури. Такий стан речей міг призвести до виключення України з Ради Європи, але в 1997 році мораторій на виконання смертних вироків знову почав діяти, й відтоді в Україні вже нікого не страчували.

 

 11 жовтня
  Міжнародний день камінг-ауту

  Цю дату було обрано в 1988 році в пам'ять про Національний марш у Вашингтоні (1987), у якому взяло участь понад півмільйона ЛГБТ-людей, що вимагали рівних прав та боротьби з дискримінацією.

 

 14 жовтня
  День захисників і захисниць України

  Свято, що відзначається в Україні 14 жовтня, в день Покрови Пресвятої Богородиці, водночас із Днем Українського козацтва. З 2015 року – державне свято і неробочий день.
  Встановлене у жовтні 2014 року указом Президента України Петра Порошенка з метою вшанування мужності та героїзму захисників незалежності й територіальної цілісності України, військових традицій і звитяг українського народу, сприяння подальшому зміцненню патріотичного духу в суспільстві та на підтримку ініціативи громадськості. Цим же указом скасовано указ Президента України Леоніда Кучми 1999 року, яким установлювався День захисника Вітчизни, який відзначався щорічно 23 лютого.
  14 липня 2021 року Верховна Рада України проголосувала за законопроєкт № 2325 про перейменування Дня захисника України на День захисників і захисниць України.

 15 жовтня
  Міжнародний день білої тростини

  Біла тростина – символ руху незрячої людини. 15 жовтня 1970 року за ініціативою Міжнародної федерації сліпих (незрячих) цей день почали відзначати в США. У Великобританії він був уперше відзначений 15 жовтня 1979 року. Але історія білої тростини як символу подолання бар'єрів сліпоти бере початок значно раніше, ще з 1921 року. Міжнародний день білої тростини був офіційно визнаний у 1969 році на зборах Міжнародної федерації сліпих (незрячих) у Коломбо. З наступного року цей день почали відзначати в багатьох країнах світу. Незрячі звертають особливу увагу на проблеми своєї життєдіяльності. Також мета цього дня – створення позитивного образу незрячої людини як такої, що може існувати на рівних з іншими людьми.

 

17 жовтня
  Міжнародний день боротьби з бідністю

  Історія започаткування Міжнародного дня боротьби з бідністю нерозривно пов'язана з датою 17 жовтня 1987 року. Саме тоді понад 100 тисяч осіб зібралися на площі Трокадеро в Парижі, де в 1948-му була підписана Загальна декларація прав людини, щоб віддати данину пам'яті жертв убогості, насильства й голоду. Присутні заявили, що бідність – це порушення прав людини, й підтвердили необхідність спільними зусиллями добиватися дотримання цих прав. Відтоді щороку 17 жовтня громадяни різних переконань і соціального походження збираються, аби підтвердити незмінність своєї позиції та продемонструвати солідарність із бідними. Своєю резолюцією, прийнятою 22 грудня 1992 року, Генасамблея ООН оголосила 17 жовтня Міжнародним днем боротьби з бідністю й закликала всі держави до його відзначення.

 

18 жовтня
  Європейський день боротьби з торгівлею людьми

  Дату, оголошену Європейським днем боротьби з торгівлею людьми, було започатковано 18 жовтня 2007 року. Такий день необхідний для консолідації діяльності й підвищення рівня обізнаності з найдавнішим негативним феноменом – торгівлею людьми, особливо жінками та дітьми. Небайдужість громадськості до цього явища й візуалізація проблеми на глобальному рівні – запорука успішної боротьби з проблемою. Базове гасло – "Людина – не товар! Цінність людського життя – не предмет торгівлі!".


  24 жовтня
  Міжнародний день Організації Об'єднаних Націй (День Організації Об'єднаних Націй)

  24 жовтня 1945 року після ратифікації більшістю країн-засновниць Статут ООН набув чинності, і за рішенням Генеральної Асамблеї ООН (1947) цю дату щорічно відзначають як День Організації Об'єднаних Націй.

 

  Використані матеріали:

  Календар [Електронний ресурс] // DilovaMova.com / Ділова мова : публічне інтернет-видання. 
  Календар знаменних та пам'ятних дат в 2020–2022 році [Електронний ресурс] // Інформаційно-освітній сайт. 
  Календар прав людини [Електронний ресурс] // Council of Europe. 
  Парламентський довідник знаменних і пам'ятних дат [Електронний ресурс] // Верховна Рада України : офіційний вебпортал парламенту України. 
  Сьогодні – Всесвітній день боротьби за скасування смертної кари [Електронний ресурс] // Укрінформ.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар