Translate

вівторок, 23 травня 2023 р.

В Україні 23 травня відзначають День Героїв: історія свята

               День Героїв (Свято Героїв) – це неофіційне українське свято, яке щороку відзначають 23 травня. Встановлене воно на честь українських вояків та воячок – борців за самостійну соборну Українську державу. А саме: лицарів Київської Русі, козаків Гетьманської Доби, гайдамаків, опришків, січових стрільців, вояків Армії УНР, УГА, ОУН, УПА, Героїв Небесної Сотні та московсько-української війни.

                       Сьогодні, 23 травня, в Україні відзначають національне свято, яке має назву День Героїв. Це неофіційне українське свято на честь борців за волю та незалежність нашої держави, інформує Day Today.

                       Святкують його щороку 23 травня, вшановуючи Героїв різних часів становлення нашої держави:

  • Київської Русі;
  • Гетьманської ери;
  • Запорозької Січі;
  • Української Народної Республіки;
  • Української повстанської армії;
  • російсько-української війни.

                        Ініціаторами свята стали представники Організації українських націоналістів (ОУН).

                       Під час свого Другого великого збору, який проходив навесні 1941 року у Кракові, українські націоналісти постановили щороку відзначати “Свято Героїв Революції” (також вони пропонували святкувати 22 січня День соборності України, а 31 серпня – День боротьби за незалежність).

                       У часи Радянського Союзу свято відзначали у підпіллі, а також – серед діаспори. А широко відомим на теренах нашої держави воно стало у 1992 році.

                      Чому ОУН обрала саме цю дату?

Саме в цей день у 1938 році у Роттердамі був убитий полковник Армії УНР та засновник ОУН Євген Коновалець – його підірвали на бомбі, яку підклав один із агентів НКВС.

                    Також травень виявився трагічним для кращих борців за свободу нашої держави – Симона Петлюри та Миколи Міхновського.

 День Героїв у новітній історії України

                    Широкого розповсюдження свято набуло з 2014 року – з початком російсько-української війни. Варто зауважити, що свято не є офіційним, тому проводиться за бажанням громади. У цей день проводять виставки фото з місць військових подій або ж фотопортретів бійців, акції, присвячені воїнам та нагородження Героїв.

За матеріалами сайту Day Today

Режим доступу 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар