Translate

вівторок, 13 лютого 2024 р.

Акції протесту під час воєнного стану: обмеження та умови


            Згідно зі статтею 39 Конституції України громадяни мають право на мирні зібрання та інші форми вираження своїх поглядів, однак під час воєнного стану вони можуть бути тимчасово обмежені.

            Про те, коли під час воєнного стану мирні зібрання можуть проводитись, а коли забороняються, розповіли у Координаційному центрі з питань надання безоплатної правничої допомоги.

          Так, згідно зі статтею 39 Конституції України “громадяни мають право збиратися мирно, без зброї і проводити збори, мітинги, походи і демонстрації, про проведення яких завчасно сповіщаються органи виконавчої влади чи органи місцевого самоврядування”.

        Право на свободу мирних зібрань і об’єднання закріплене й у статті 11 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод (воно включає право на створення профспілок і вступ до них для захисту власних інтересів).

       Указом Президента “Про запровадження воєнного стану” №64/2022 від 24 лютого 2022 року дозволені обмеження конституційних прав, зокрема й статті 39, а саме: 

“У зв’язку із введенням в Україні воєнного стану тимчасово, на період дії правового режиму воєнного стану, можуть обмежуватися конституційні права і свободи людини і громадянина, передбачені статтями 30 – 34, 38, 39, 41 – 44, 53 Конституції України”.

       Таким чином, мирні зібрання під час воєнного стану можуть бути проведені за визначеними законом умовами.

       Обмеження цього права може бути встановлене судом у відповідності до закону лише з метою забезпечення національної безпеки та громадського порядку, для запобігання заворушенням або злочинам, а також для захисту здоров’я громадян або прав і свобод інших осіб, згідно з пунктом 2 статті 39 Конституції України.

       В Україні або її окремих регіонах, де оголошено воєнний стан, військове командування спільно з військовими адміністраціями (якщо вони утворені) можуть, самостійно або залучаючи органи виконавчої влади, Раду міністрів Автономної Республіки Крим, та органи місцевого самоврядування, вживати тимчасових обмежень конституційних прав і свобод громадян та прав і законних інтересів юросіб: забороняти проведення мирних зборів, мітингів, походів і демонстрацій та інших масових заходів відповідно до пункту 8 статті 8 закону “Про правовий режим воєнного стану”.

       Публічну безпеку і порядок на вулицях, у громадських місцях, таких як парки, сквери, стадіони, вокзали, аеропорти, морські і річкові порти, забезпечують поліцейські згідно з пунктом 10 частини 1 статті 23 закону “Про національну поліцію”. Вони можуть припинити мирне зібрання, якщо воно порушує громадський порядок.

За матеріалами інформаційного порталу "Юридичний факт"

Режим доступу

Бажаєте першими отримувати найактуальніші новини? 

Натисніть "стати прихильником"

 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар