Translate

четвер, 7 березня 2024 р.

Як ветерани та ветеранки можуть отримати безоплатні ліки?


              Захисники та Захисниці можуть безкоштовно або з невеликою доплатою отримати медикаменти за декількома програмами.

              Разом з Національною службою здоров’я України Мінветеранів роз'яснило ветеранам і ветеранкам, як безоплатно можна отримати ліки.

              Отже, для лікування та профілактики хронічних захворювань ветерани, зокрема, можуть безоплатно або з невеликою доплатою отримати медикаменти за програмою “Доступні ліки”.

На сьогодні у програмі 532 препарати від:

  • серцево-судинних захворюваннях (зокрема, для профілактики інсультів та інфарктів);
  • діабету І і ІІ типу, нецукрового діабету;
  • хронічного обструктивного захворювання легень;
  • розладів психіки та поведінки, епілепсії;
  • хвороби Паркінсона;
  • болю та для паліативних хворих й імуносупресанти.

              Для отримання лікарських засобів за програмою “Доступні ліки” ветеранам необхідно мати електронний рецепт від сімейного або лікуючого лікаря. Їх можна забрати в аптеках, які мають договір із Національною службою здоров’я та позначені спеціальною наліпкою з логотипом НСЗУ.

             Крім того, пацієнтам у лікарнях та на амбулаторному лікуванні надають препарати з Національного переліку основних лікарських засобів, включаючи ліки при серцевій недостатності, туберкульозі, гепатитах, Паркінсона, гормонах, інсулінах і протисудомних. Медичні заклади повинні самостійно закуповувати ці ліки для пацієнтів на 100%.

             Інформація про наявність ліків оновлюється щотижня на сайтах місцевих органів влади та на інформаційних стендах лікарень. Щоб перевірити, чи включені ліки в Національний перелік, можна скористатися сервісом “Ліки контроль”.

            Також безоплатно отримати ліки ветерани та ветеранки можуть завдяки місцевим програмам забезпечення медикаментами. Їх вартість відшкодовується з бюджетів ОТГ.

            Найчастіше це препарати для важкохворих та пацієнтів із рідкісними захворюваннями. Для отримання ліків за даними програмами варто звернутися до органів місцевого самоврядування.

За матеріалами інформаційного порталу "Юридичний факт"

Режим доступу

Бажаєте першими отримувати найактуальніші новини? 

Натисніть "стати прихильником" 

 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар