Translate

понеділок, 15 серпня 2016 р.

Чи треба повертати невикористану субсидію?

   З підвищенням цін на комунальні послуги все більше сімей змушені звертатися за субсидіями. При їх призначенні виникає чимало проблем. Так, у Євдокії Юхимівни з міста Миколаєва з'явилося кілька питань, з якими вона звернулася до редакції газети. Постараємося на них відповісти.

1. СУБСИДІЯ НА ОПАЛЕННЯ ПРИЙШЛА ПІЗНО. ПОКИ ЇЇ НЕ БУЛО, Я ПЛАТИЛА ЗА РАХУНКАМИ, ТОМУ ГРОШІ ЗАЛИШИЛИСЯ. ЧИ ПЕРЕЙДУТЬ ВОНИ НА НАСТУПНИЙ СЕЗОН АБО ЇХ ПОВЕРНУТЬ ДО БЮДЖЕТУ?
   В даному випадку гроші залишаться на вашому рахунку і ви їх зможете використовувати в майбутньому опалювальному* сезоні. Причому на розрахунок наступної субсидії вони ніяк не вплинуть.
   Щодо повернення переплачених коштів з держбюджету, то тут все інакше. Наприклад, цієї зими деякі ТЕЦ істотно знизили тариф через теплу погоду, а субсидію споживачам держава надала виходячи з повної вартості опалення. Цю різницю планують повернути до держбюджету.
   Але треба відзначити, що поки що заяви уряду про повернення невикористаних коштів до державної скарбниці взагалі є декларативними. Комунальним організаціям (саме їх визначили відповідальними за перерахунок) доведеться перераховувати витрати кожного домогосподарства, а це проблематично. Тож поки що жодних повернень взагалі не проводиться.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
На замітку
З 1 лютого 2016 року норма споживання газу на людину, в залежності від виду споживання, становить для домогосподарств:

•    з газовою плитою (при наявності централізованого гарячого водопостачання) — 4,4 куб. м;
•    з газовою плитою (при відсутності централізованого гарячого водопостачання) — 7,1 куб. м;
•    з газовою плитою і газовим водонагрівачем (колонкою) — 14 куб. м.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

2. ЯКИЙ ПРОЖИТКОВИЙ МІНІМУМ ПРИ РОЗРАХУНКУ СУБСИДІЇ ВИЗНАЧАТЬ ЗА ЗАКОНОМ МОЄМУ НЕПРАЦЮЮЧОМУ СИНОВІ? 
   Для члена сім'ї, який не працює, до сукупного доходу при розрахунку субсидії за кожен місяць враховують доход на рівні двох розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб (2900 грн. = 1450 грн. х 2).
   Щоправда, в окремих випадках для осіб, які опинилися в складних життєвих обставинах, за рішенням комісії може враховуватися доход на рівні одного прожиткового мінімуму для працездатних осіб (1450 грн.). Такий же підхід застосовується до осіб, які перебувають на обліку в центрі зайнятості, але не отримують допомогу з безробіття.

3. ВЗИМКУ МЕНІ НАРАХУВАЛИ ОПЛАТУ ЗА 18 КУБ. М ГАЗУ, ХОЧА В КВАРТИРІ НІХТО НЕ ЖИВЕ - ЙДЕ РЕМОНТ. Я МОЖУ ТІЛЬКИ ЗРІДКА ПРИЙТИ І ЗІГРІТИ ЧАЙНИК - ОСЬ І ВСЕ. ЧОМУ Я ПОВИННА ОПЛАЧУВАТИ БІЛЬШЕ КУБІВ, НІЖ ВИТРАТИЛА? 
   Якщо в будинках споживачів немає приладів обліку, оплату рахують за нормами споживання на людину в місяць. Очевидно, у вашій квартирі зареєстровано кілька людей, тому й сума оплати вийшла значна. В даному випадку уникнути зайвих витрат допоможе тільки
установка лічильника. Тоді ви будете платити за реально витрачені куби.

4. ЧИ ПОСТАВЛЯТЬ МЕНІ БЕЗКОШТОВНО ГАЗОВИЙ ЛІЧИЛЬНИК ЗА ПІЛЬГОЮ «ДІТИ ВІЙНИ»?
   В Україні діє державна Програма безкоштовного забезпечення всіх споживачів приладами обліку газу. Вона була прийнята на підставі Закону «Про забезпечення комерційного обліку природного газу» №3533-17 від 16 червня 2011 року. У документі встановлені певні терміни забезпечення споживачів безкоштовними лічильниками. (За установку лічильника і додаткові матеріали при монтажі приладу гроші доведеться платити зі своєї кишені).
   Так, при використанні газу для опалення, підігрівання води і приготування їжі терміни установки приладів обліку газу були визначені до 1 січня 2012 року; для приготування їжі і підігрівання гарячої води — до 1 січня 2016 року.
   Споживачам, які використовують газ тільки для приготування їжі, прилади обліку повинні встановити до 1 січня 2018 року. При цьому будь-яких пільг дітям війни при черзі на установку безкоштовного газового лічильника дана програма не передбачає.
   Однак якщо ви відноситеся до категорії малозабезпечених сімей, то варто звернутися до міськради за матеріальною допомогою, яка дасть вам можливість встановити прилад обліку газу, не чекаючи черги на надання безкоштовного лічильника.

Джерело: Чи треба повертати невикористану субсидію?  // На пенсії . - 2016. - 9 - 15 серпня (№ 32). - С. 3.

Газета знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41.

Немає коментарів:

Дописати коментар