Translate

понеділок, 15 серпня 2016 р.

Зменшуємо «комуналку»: модернізація та економія

    Урядовці кажуть, що через кілька років тарифи на житлово-комунальні послуги можуть бути зменшені. Але поки що українцям доводиться думати, як можна заощадити на сплаті за них.
   Насамперед, українці зможуть платити менше за комунальні послуги в разі скорочення споживання енергоресурсів, шлях до якого лежить через модернізацію опалювальних систем. На загальнодержавному рівні цим опікуватиметься Фонд енергоефективності, який розпочне роботу в січні 2017 року.

Заміна і вдосконалення
— Дійсно, причиною високих тарифів на компослуги є зношеність обладнання та втрати енергоресурсів у мережах, — вважає генеральний директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко. — Сьогодні тарифи визначають за коефіцієнтом корисної дії палива, що використовується для опалення. Не важливо, чи це природний газ, чи вугілля, адже всі наші котли, усі теплоцентралі доволі старі й неефективні. Крім того, маємо великі втрати в мережах, і за це також платить споживач.
   Згадайте, що взимку завжди можна визначити, де у дворі проходить теплотраса: там розтає сніг, від труб іде пара, а на люках гріються коти.
   Якщо збільшити ефективність мереж і котлів за рахунок модернізації та заміни обладнання, то тарифи може бути знижено, переконаний експерт. Окрім того, для контролю над використанням ресурсі споживачам потрібно встановлювати лічильники опалення.
— Найперше, що мешканці мають зробити, це добитися, щоб на їхньому будинку було встановлено лічильник. Вимірювання є основою для скорочення всіх платежів, — сказав Олександр Харченко. — Щойно на вашому будинку з'явиться лічильник, ви вже не платитимете за нормами, а лише стільки, скільки спожили.


Секрети заощадження
   Ще один спосіб, який допоможе зменшити кількість цифр у платіж-ці, — господарювати економно. Ось кілька побутових хитрощів, завдяки яким цифри у квитанціях дещо зменшаться .
— Щоб ощадливо працював холодильник, його потрібно регулярно розморожувати, — радить Максим Лондаренко, майстер фірми з ремонту побутових приладів «Ремпо-буттехніка». — Не рекомендовано ставити холодильник у нішу, як тепер модно, чи оточувати його шафами. Задня стінка приладу має вільно «дихати», оскільки через неї тепло виділяється назовні.
   Не варто також виставляти на пральній машинці високу температуру й максимальні оберти віджимання. Пам'ятайте, що прання за 40 °С замість 60 дозволить скоротити споживання електрики на третину за цикл прання.
   Багато хто з нас не звертає уваги на дрібні негаразди із сантехнікою: ну капає вода з крана, але ж квартиру не заллє. Однак крапля по краплі — і за день з одного несправного крана може витекти два відра води. А зі зламаного туалетного бачка непомітною тоненькою цівочкою виливається 500 тис. л води на рік! За гроші, які сплачують за цю не-спожиту воду, цілком можна поставити нові гумові прокладки на крани, а також придбати новий економний бачок із двома режимами зливання. До речі, зробити зливання більш економним можна й самому. Стандартний об'єм радянського бачка — 9 л, але з таким самим успіхом можна змити 7 л. Наповніть водою дволітрову пластикову пляшку та опустіть у бачок — зекономите до 20 л води на день.

ПОСТАВТЕ ЛІЧИЛЬНИКИ!
   Витрати на опалення зменшуються на 4%, якщо ви маєте індивідуальне опалення або лічильники тепла.

ВСТАНОВІТЬ АВТОМАТИЧНИЙ КОТЕЛ.
   Якщо використовуєте газ для нагрівання води, котел з електрозапалом вмикатиме газ лише тоді, коли потрібно.
НЕ ВМИКАЙТЕ ЦЕНТРАЛЬНЕ ОСВІТЛЕННЯ БЕЗ ПОТРЕБИ. 
   Торшер або настільна лампа споживають менше енергії, до того ж роблять кімнату затишною.

ВИКОРИСТОВУЙТЕ ЕНЕРГОЗБЕРІГАЛЬНІ ЛАМПИ ОСВІТЛЕННЯ. 
   Це економить близько 75% електроенергії. Крім того, такі лампи служать у 5-8 разів довше за звичайні.

ВИХОДИТЕ?
ВИМИКАЙТЕ СВІТЛО.

   За розумної економії можна зберегти 20-25% електроенергії.

ВИМИКАЙТЕ ПРИЛАДИ З РОЗЕТКИ. 
   Так можна зменшити рахунок за послуги на 8%

ВСТАНОВІТЬ ЛІЧИЛЬНИКИ НА ВОДУ.
   Якщо лічильника немає, то доводиться платити з розрахунку 350 л на добу на одну людину, але насправді витрачаєш близько 150 л води на день, а за решту просто переплачуєш.

ЗАКРИВАЙТЕ КРАН, ПОКИ ЧИСТИТЕ ЗУБИ.
   З повністю відкрученого крана щохвилини витікає 15 л води.

ВИКОРИСТОВУЙТЕ ЯКІСНИИ ПОСУД.
   Посуд із нержавіючої сталі швидше нагрівається та є менш енергозатратним.

НЕ МИИТЕ ПОСУД У ПРОТОЧНІЙ ВОДІ.

   Набирайте в раковину — це дозволить витратити наполовину менше води. (До речі, посудомийна машина економить приблизно 8—16 тис. л води на рік).

НЕ СТАВТЕ ПЛИТУ ПОРУЧ ІЗ ХОЛОДИЛЬНИКОМ.

   Частіше розморожуйте його. Чим товщай шар льоду на продуктах, тим більше енергії витрачається.

СТЕЖТЕ ЗА ПОЛУМ'ЯМ.
   Не готуйте на великому вогні.
ЗАКЛЕЙТЕ ЩІЛИНИ У ВІКНАХ. 
   Елементарні заходи з теплоізоляції допоможуть підвищити температуру на 4-5 °С.

НЕ ЗАКРИВАЙТЕ БАТАРЕЇ ШТОРАМИ.
   Штори й меблі біля батарей затримують тепло.

ПРИБЕРІТЬ ДЕКОРАТИВНІ ПАНЕЛІ НА БАТАРЕЯХ. 
   Вони забирають до 20% тепла кімнати.

ПОФАРБУЙТЕ БАТАРЕЮ В ТЕМНИЙ КОЛІР.

   Доведено, що темно-коричневий колір найкраще віддає тепло (на 8-10% більше за інші).

МИЙТЕ ЧАЙНИК
   Накип збільшує витрати на нагрівання води до 30%!

ЗА МОЖЛИВОСТІ ПОСТАВТЕ СКЛОПАКЕТИ.

   Вони мають надвисокий ступінь теплоізоляції, що дозволяє скоротити витрати тепла до 50%.

НАКЛЕЙТЕ ФОЛЬГУ ЗА БАТАРЕЄЮ.

   Такий екран можна виготовити як із спеціальної товстої фольги, так і з харчової фольги, наклеєної на гофрокартон від якоїсь коробки, і помістити за батарею.

ЗАВАНТАЖУЙТЕ ПРАЛЬНУ МАШИНУ ПОВНІСТЮ.
   Так ви витратите на 15% менше енергії. Неправильний режим прання забере на 30% енергії більше.

УСТАНОВІТЬ ОБМЕЖУВАЧ ЗМИВАННЯ ВОДИ ДЛЯ УНІТАЗУ.
 
   Грубо кажучи, це важки, які вішають усередину трубки арматури зливного бачка. Коли вода зливається, вантаж тягне трубку вниз, не даючи повністю спустошити резервуар. Є також інші схожі пристрої.

ЧАСТІШЕ ПРИЙМАЙТЕ ДУШ ЗАМІСТЬ ВАННИ.
   Таким чином можна  зекономити до 400 л води на тиждень.

УТЕПЛЮЙТЕ ДІМ. 
   Також стежте, щоб тепло не виходило з дому крізь шпарини біля вхідних дверей. Зачиняйте двері в під'їзд.

ОБЛАДНАЙТЕ КРАНИ ВОДОЗБЕРІГАЛЬНИМИ НАСАДКАМИ-АЕРАТОРАМИ. 
   Вони коштують близько 100 грн, але набагато скорочують витрату води, бо ніби розбавляють її бульбашками повітря. Така підміна ніяк не впливає на якість миття, зате допомагає значно зекономити.


ТИМ ЧАСОМ...
Кабмін схвалив концепцію Фонду енергоефективності, яку презентував нещодавно віце-прем'єр-міністр —    міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко.
— Ключовою інновацією Фонду енергоефективності є можливість кожного українця власним коштом і з користю для себе інвестувати в персональну й національну енергонезалежність, — переконаний Геннадій Зубко.
—    Сьогодні всі усвідомлюють, що в України існує єдина можливість позбутися енергетичної залежності: іти шляхом енергозаощадження. В Україні вкрай неефективна система постачання, обліку та споживання газу для опалення. І держава, і громадяни зацікавлені її змінити. Ми
—    союзники, оскільки змушені разом дотувати втрати газу, які щороку перевищують 60%. Із загальних обсягів у 18,6 млрд кубів ефективно використовується лише 7,2. У системі центрального теплопостачання втрачається 2,4 млрд, у будинках
—    ще 9.1 ми можемо скороти споживання енергії у сфері ЖКГ мінімум удвічі. Для цього і створюється Фонд енергоефективності, який працюватиме за європейською моделлю й має стати ефективним інструментом державної політики.


Джерело: Євген ДОРОШ Зменшуємо «комуналку»:  модернізація та економія // Пенсійний кур'єр. - 2016. - 12 серпня (№ 32). - С. 9. 

Газета знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41.

Немає коментарів:

Дописати коментар