Translate

вівторок, 13 вересня 2016 р.

Зарахування до стажу роботи


    Роз'яснює заступник начальника відділу роз'яснювальної роботи Департаменту пенсійного забезпечення Мінсоцполітики України Володимир КРИВЕНКО
   Працював з 1982 р. на шахті підземним прохідником, у 1987 р. мене направили на ліквідацію наслідків аварії на ЧАЕС, де з липня до серпня 1987 р. виконував обов'язки з ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, про що є запис у військовому квитку, трудовій книжці, маю посвідчення учасника ліквідації аварії на ЧАЕС категорії 2.
   Після виконання цих обов'язків знову повернувся на те саме підприємство, де і працював до виходу на пенсію підземним прохідником.
   Чи зараховується період виконання обов'язків з ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС до стажу роботи, що дає право на пільгову пенсію?
І. Дмитрук, Дніпропетровська обл.
   Відповідь. Згідно зі ст. 24 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» страховий стаж ураховується в одинарному розмірі, крім випадків, передбачених цим Законом, а саме: за кожний повний рік стажу роботи на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими й особливо важкими умовами праці за Списком № 1 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затвердженим Кабінетом Міністрів України, зайнятість на яких давала та дає право на пенсію на пільгових умовах, до страхового стажу додатково зараховується по одному року.

   При цьому за ст. 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення» на пільгових умовах мають право на пенсію за віком працівники, зайняті повний робочий день на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими й особливо важкими умовами праці. — за Списком № 1 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджуваним Кабінетом Міністрів України, і за результатами атестації робочих місць.
   Порядок застосування Списків № 1 і № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників при обчисленні стажу роботи, що дає право на пенсію за віком на пільгових умовах, затверджений наказом Мінпраці України від 18.11.2005 р. № 383, зареєстрованим у Мін'юсті України 01.12.2005 р. за № 1451/11731.
   Оскільки атестація робочих місць проводиться з 21 серпня 1992 р., періоди роботи за Списком № 1 до цієї дати підтверджуються без атестації робочих місць (Порядок проведення атестації робочих місць за умовами праці затверджений по-
становою Кабінету Міністрів України від 01.08.92 р. № 442).
   Отже, підставою для зарахування окремих періодів роботи до Списку № 1 під час обчислення пенсії є насамперед наявність професії (посади) та виробництва у відповідному Списку, підтвердження шкідливих умов праці впродовж повного робочого дня (не менш ніж 80%). установленого для такого виробництва, а також проведення атестації робочих місць (після 21 серпня 1992 р.).
   Порядком підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсій за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 12.08.93 р. № 637, передбачено, що в тих випадках, коли в трудовій книжці відсутні відомості, що визначають право на пенсії на пільгових умовах або за вислугу років, установлені для окремих категорій працівників, для підтвердження спеціального трудового стажу приймаються уточнюючі довідки підприємств, установ, організацій або їхніх правонаступників.
   В уточнюючій довідці має бути зазначено: періоди роботи, що зараховуються до спеціального стажу, в тому числі за Списком № 1: професію або посаду; характер виконуваної роботи; розділ, підрозділ, пункт, найменування Списків або їхні номери, куди включається цей період роботи; первинні документи за час виконання роботи, на підставі яких видано таку довідку.
   Щодо стажу роботи з ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, то час роботи, служби (в тому числі державної) з ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС у зоні відчуження зараховується до стажу роботи, стажу державної служби, вислуги років, яка надає право на пенсію за вислугу років відповідно до Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб»: до 1 січня 1988 р. — у потрійному. а з 1 січня 1988 до 1 січня 1993 р. — у полуторному розмірі (в тому числі за Списком № 1).
   З 1 січня 1993 р. та в наступні роки пільги з обчислення стажу роботи в зоні відчуження визначаються Кабінетом Міністрів України (ст. 56 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи»).
   Відповідно до п. 2.1 Порядку подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій відповідно до Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування», затвердженого постановою правління Пенсійного фонду України від 25.11.2005 р. № 22-1, зареєстрованою в Мін'юсті України 27.12.2005 р. за № 1566/11846. до заяви про призначення пенсії за віком додаються, зокрема, посвідчення учасника ліквідації наслідків аварі? на ЧАЕС та довідка про період (періоди) участі в ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС за формою, затвердженою постановою Державного комітету СРСР по праці і соціальних питаннях від 09.03.88 р. № 122, або довідка військової частини, у складі якої особа брала участь у ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС. або довідка архівної установи. або інші первинні документи, в яких зазначено період роботи, населений пункт чи об'єкт, де особа виконувала роботи з ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС.
   Ураховуючи викладене, обчислюють періоди роботи за Списком № 1 та з ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС у зоні відчуження на підставі подання відповідних уточнюючих довідок.
   Органи Пенсійного фонду України мають право перевіряти правильність видачі таких довідок, а також вимагати додаткові документи для підтвердження пільгового стажу роботи особи, в тому числі з підприємств, організацій та установ, які їх видали.

Джерело: Зарахування до стажу роботи // Праця i зарплата. - 2016. - 6 липня (№ 25). - С. 23.

Газета знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41.

Немає коментарів:

Дописати коментар