Translate

вівторок, 18 жовтня 2016 р.

П'ять запитань про пенсії для медпрацівників

   Представники деяких професій мають право виходити на пенсію раніше від загально-встановленого в країні віку. До таких належать і медичні працівники. Не так давно пенсійне забезпечення даної категорії зазнало серйозних змін. Зокрема, для виходу на пенсію за вислугою років було визначено вік виходу на пенсію (однаковий і для чоловіків, і для жінок) і змінилися вимоги до наявності спеціального стажу роботи. Про це вже знають ті, кому доведеться йти на пенсію. Але виникають і інші запитання, на які ми постараємося дати вичерпні відповіді. 

 Як підтвердити спеціальний стаж?   Основним документом, що підтверджує спеціальний стаж як до 1 січня 2004 року, так і після, є трудова книжка. Якщо із записів трудової книжки неможливо зробити відповідний висновок, додатково надається уточнююча довідка з місця роботи.
   У разі якщо установи, організації або їх правонаступники розміщуються на тимчасово окупованій території України або в районах проведення антитерористичної операції, спеціальний стаж може бути підтверджений даними, які містяться в реєстрі застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов'язкового державного соціального страхування.

Хто має право на пенсію за вислугою років?
   Право на пенсію за вислугою років мають лікарі та середній медичний персонал. Перелік посад і установ, робота яких дає право на пенсію за вислугою років, затверджено   Постановою Кабінету Міністрів України № 909 від 4 листопада 1993 року.
   При визначенні права на пенсію за вислугою років медичних працівників Пенсійний фонд враховує і норми інших документів:
•    Наказ МОЗ України № 385 від 28 жовтня 2002 року, яким затверджено Переліки закладів охорони здоров'я, лікарських, провізорських посад та посад молодших Спеціалістів з фармацевтичною освітою.
•    Наказ МОЗ України № 871 від 18 грудня 2013 року, яким затверджено Перелік закладів охорони здоров'я Збройних Сил України.
    У той же час молодші медсестри (санітарки) не мають право на пенсію за вислугою, але можуть претендувати на пільгову пенсію (за Списками № 1 і № 2), якщо вони безпосередньо обслуговують хворих у туберкульозних та інфекційних установах або в рентгенівських відділеннях (кабінетах).
   Разом з тим, не всі лікарі і середній медперсонал мають право на пільгову пенсію, а тільки ті, хто зайнятий протягом повного робочого дня в особливо шкідливих або шкідливих умовах.
Треба знати
   Робота за спеціальністю в закладах, установах і на посадах, передбачених відповідними переліками, дає право на пенсію за вислугою незалежно від форми власності або відомчої належності закладів і установ.
 
Чи передбачено пільгове обчислення спеціального стажу?
   До стажу в подвійному розмірі зараховується робота в наступних закладах (відділеннях):
•    лепрозорних і протичумних; а також пов'язаних з лікуванням осіб, заражених вірусом імунодефіциту людини або хворих на СНІД;
•    інших інфекційних закладах (відділеннях);
•    патологоанатомічних і реанімаційних;
•    психіатричних.
   При цьому до страхового стажу, з урахуванням якого визначається розмір пенсії, зазначена робота зараховується в подвійному розмірі лише по 31 грудня 2003 року, оскільки страховий стаж після 1 січня 2004 року обчислюється календарно.
Чи зараховується до стажу час навчання в медучилищі або інституті?
   Статтею 56 Закону «Про пенсійне забезпечення» визначено, що до загального стажу роботи зараховується час навчання у вищих і середніх спеціальних навчальних закладах, училищах, на курсах з підготовки кадрів, підвищення кваліфікації та перекваліфікації, в аспірантурі, докторантурі і клінічній ординатурі.
   У той же час зарахування періоду навчання в навчальних закладах до спеціального стажу чинним законодавством не передбачено.
Чи можуть працівники охорони здоров'я, що вийшли на дострокову пенсію, продовжувати працювати на колишній посаді?
   Пенсії за вислугою років призначаються після звільнення з роботи, що дає право на таку пенсію. Таким чином, у період отримання пенсії за вислугою працювати можна лише на посадах і в установах, не передбачених відповідними переліками (див. ПИТАННЯ 2).
   А ось при призначенні пенсії за віком на пільгових умовах (за Списками № 1 і № 2) не має значення, на якій посаді працює пенсіонер. Тобто, отримуючи пенсію зі шкідливості, можна продовжувати працювати на колишньому місці роботи.
Підготувала Ірина Тихомирова


Джерело: Тихомирова I. П'ять запитань про пенсії для медпрацівників  // На пенсії. - 2016. - 27 вересня - 3 жовтня (№ 39). - С. 2.

Газета знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41

Немає коментарів:

Дописати коментар