Translate

четвер, 19 жовтня 2017 р.

Грошова допомога: умови призначення

   Чи має жінка право на грошову допомогу в розмірі 10 пенсій під час виходу на пенсію за віком, маючи 34 роки стажу бібліотекаря в сільській бібліотеці та бібліотеці в школі?
Т. Войтенко, Одеська обл. 

   Відповідь. Пунктом 7-1 Прикінцевих положень Закону України від 09.07.2003 р. № 1058 «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» (далі — Закон № 1058) передбачено виплату грошової допомоги, яка не підлягає оподаткуванню, в розмірі 10 місячних пенсій особи на день її призначення. 

   Грошова допомога надається за таких умов: 
   пенсія за віком відповідно до Закону № 1058 призначається починаючи з 1 жовтня 2011 р.;
   на день досягнення пенсійного віку, передбаченого ст. 26 Закону № 1058, особа працювала в закладах та установах державної або комунальної форми власності на посадах, робота на яких дає право на призначення пенсії за вислугу років відповідно до п. «е»—«ж» ст. 55 Закону України «Про пенсійне забезпечення»;
   страховий стаж на таких посадах: для чоловіків — 35, для жінок — З0 років; 
   до цього вони не одержували будь-якої пенсії. 
   Порядок обчислення страхового стажу, що дає право на призначення грошової допомоги, та її виплати затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 23.11.2011 р. № 1191 (далі — Порядок № 1191).
   Згідно з цим Порядком до страхового стажу, що визначає право на виплату грошової допомоги, зараховуються періоди роботи в закладах та установах державної і комунальної форми власності на посадах, робота на яких дає право на призначення' пенсії за вислугу років відповідно до п. «е»—«ж» ст. 55 Закону України «Про пенсійне забезпечення», передбачених, зокрема, Переліком закладів і установ освіти, охорони здоров'я та соціального захисту і посад, робота на яких дає право на пенсію за вислугу років, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 04.11.93 р. № 909 «Про перелік закладів і установ освіти, охорони здоров'я та соціального захисту і посад, робота на яких дає право на пенсію за вислугу років» (далі — Перелік № 909).
     Розділом 1 «Освіта» Переліку № 909 передбачено завідувачів та бібліотекарів бібліотек.
   Міністерство освіти і науки України повідомило, що посади завідувача бібліотеки та бібліотекаря входять до Переліку № 909. проте це стосується бібліотек, які мають статус юридичної особи та є закладом освіти.
   Законом України «Про освіту» визначено типи закладів освіти. Бібліотека як заклад освіти цим Законом не передбачена.
   Водночас Переліком типів позашкільних навчальних закладів, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 06.05.2001 р. № 433, передбачено дитячу бібліотеку.
   Згідно з Переліком № 909 право на призначення пенсії за вислугу років мають директори, їхні заступники з навчально-виховної, навчальної, виховної роботи, завідуючі відділами (лабораторіями, кабінетами), художні керівники, керівники гуртків, секцій, студій та інших форм гурткової роботи, які працюють у позашкільних навчальних закладах.
   Посада бібліотекаря позашкільного навчального закладу Переліком не передбачена.
   Отже, підстави для зарахування до спеціального стажу, який дає право на пенсію за вислугу років, а відтак і до стажу, що дає право на виплату грошової допомоги, періодів роботи на посаді бібліотекаря відсутні.

Джерело:  Установлення доплати за додаткове навантаження // Праця і зарплата. - 2017. - 11 жовтня (№ 38). -  С. 11. 
Газета знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41

Немає коментарів:

Дописати коментар