Translate

четвер, 19 жовтня 2017 р.

Грошова допомога: умови призначення

   Чоловік працює вчителем у загальноосвітній школі 37 років. Під час строкової військової служби брав участь у бойових діях. У якому віці він матиме право на пенсію за віком? Чи є в нього право на грошову допомогу в розмірі 10 пенсій як педагогічному працівникові?
Г. Аброськіна, Луганська обл.

   Відповідь. Чоловіки-військовослужбовці, які брали участь у бойових діях, мають право на призначення дострокової пенсії за віком після досягнення 55 років та за наявності страхового стажу не менш як 25 років. Це передбачено п. З Прикінцевих положень Закону № 1058.
  Порядком подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій відповідно до Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування», затвердженим постановою правління Пенсійного фонду України від 25.11.2005 р. № 22-1, зареєстрованою в Мін'юсті України 27.12.2005 р. за N9 1566/11846, установлено, що до заяви про призначення пенсії названій категорії осіб додається посвідчення учасника бойових дій та довідка військового комісаріату про період (періоди) проходження військової служби та участі в бойових діях.
   Отже, якщо документально буде підтверджено, що особа в період проходження військової служби брала участь у бойових діях, вона матиме право на призначення пенсії за досягнення 55-річного віку.
   Щодо виплати грошової допомоги, то пунктом 7-1 Прикінцевих положень Закону № 1058 передбачено виплату грошової допомоги, яка не підлягає оподаткуванню, в розмірі 10 місячних пенсій особи на день її призначення.
   Однією з умов, якої має бути дотримано, для призначення грошової допомоги є те, щоб на день досягнення пенсійного віку, передбаченого ст. 26 Закону № 1058 (для чоловіків — 60 років), особа працювала в закладах та установах Державної або комунальної форми власності на посадах, робота на яких дає право на призначення пенсії за вислугу років відповідно до п. «е»—«ж» ст. 55 Закону України «Про пенсійне забезпечення».
   Ураховуючи, що пенсію за віком буде призначено до досягнення 60-річного віку, підстави для нарахування грошової допомоги відсутні.
 
Джерело:  Установлення доплати за додаткове навантаження // Праця і зарплата. - 2017. - 11 жовтня (№ 38). -  С. 14. 
Газета знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41

Немає коментарів:

Дописати коментар