Translate

четвер, 19 жовтня 2017 р.

Грошова допомога: умови призначення

   Якщо З0 років календарного стажу на педагогічних посадах у державних закладах освіти особа матиме з урахуванням вересня 2017 p., коли вона може звернутися із заявою про призначення пенсії за віком?
К. Череда, Черкаська обл.

   Відповідь. За статтею 44 Закону № 1058 заява про призначення (перерахунок) пенсії та потрібні документи подаються до територіального органу Пенсійного фонду.
   Заява про призначення пенсії за віком може бути подана особою не раніше ніж за місяць до досягнення пенсійного віку.
    Пенсія за віком призначається з дня звернення за пенсією.
   Якщо звернення за пенсією відбулося не пізніше від трьох місяців з дня досягнення особою пенсійного віку, то пенсія за віком призначається з дня, наступного за днем досягнення пенсійного віку.
   Для призначення грошової допомоги потрібно на день досягнення пенсійного віку, передбаченого ст. 26 Закону № 1058, працювати в закладах та установах державної або комунальної форми власності на посадах, робота на яких дає право на призначення пенсії за вислугу років відповідно до п. «е»—«ж» ст. 55 Закону України «Про пенсійне забезпечення».
   При цьому треба мати страховий стаж: чоловікам — 35, жінкам — ЗО років на таких посадах, а також якщо до цього не було призначено будь-якої пенсії.
   Страховий стаж після 1 січня 2004 р. обчислюється за даними, що містяться в системі персоніфікованого обліку. Календарний місяць роботи за спеціальністю буде зарахований до страхового стажу роботи за спеціальністю як повний місяць, якщо всі місяці роботи після січня 2004 р. і до місяця звернення за призначенням пенсії заробітна плата особи, з якої сплачувалися внески до Пенсійного фонду України, була не меншою від мінімальної.
   Для того, щоб урахували страховий стаж на посадах за вересень, із заявою на призначення пенсії особі слід до районного управління Пенсійного фонду звертатися не раніше від жовтня 2017 р., але до спливу трьох місяців з дня досягнення пенсійного віку.

Джерело:  Грошова допомога: умови призначення // Праця і зарплата. - 2017. - 11 жовтня (№ 38). -  С. 15. 
Газета знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41

Немає коментарів:

Дописати коментар