Translate

середу, 6 грудня 2017 р.

Який період навчання буде зараховано до страхового стажу

   Який період навчання буде зараховано до мого страхового стажу, якщо в трудовій книжці наявний запис про зарахування студентом з 06.08.1990 р. по 30.06.1995 р., при цьому в дипломі спеціаліста зазначено дату рішення державної екзаменаційної комісії 22.06.1995 р. і дату видачі диплома 30.06.1995 р.?

   Відповідно до статті 24 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» періоди трудової діяльності та інші періоди, що враховувалися до стажу роботи для призначення пенсії до набуття чинності цього Закону (до 01.01.2004 р.), зараховуються до страхового стажу в порядку і на умовах, передбачених законодавством, що діяло раніше.
   Згідно з пунктом «д» статті 56 Закону України «Про пенсійне забезпечення« до стажу роботи, що дає право на пенсію, зараховується час навчання у вищих і середніх спеціальних навчальних закладах, в училищах і на курсах з підготовки кадрів, підвищення кваліфікації та перекваліфікації, в аспірантурі, докторантурі та клінічній ординатурі.
   Відповідно до Порядку підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсій за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 12.08.1993 № 637, основним документом, що підтверджує трудовий стаж, є трудова книжка.
   Час навчання у вищих навчальних, професійних навчально-виховних закладах, навчальних закладах підвищення кваліфікації та перепідготовки кадрів, в аспірантурі, докторантурі та клінічній ординатурі підтверджується дипломами, посвідченнями, свідоцтвами, а також довідками та іншими документами, що видані на підставі архівних даних і містять відомості про періоди навчання.
   Згідно з Положенням про організацію навчального процесу у вищих навчальних закладах навчальний рік починається з 1 вересня і складається з навчальних днів, днів проведення підсумкового контролю, екзаменаційних сесій, вихідних, святкових і канікулярних днів. Студенту, який захистив дипломний проект (роботу), склав державні екзамени відповідно до вимог освітньо-професійної програми підготовки, рішенням державної комісії присвоюється освітній рівень (кваліфікація) та видається державний документ про освіту (кваліфікацію).
   Отже, період навчання у вищому навчальному закладі зараховується до страхового стажу з 1 вересня по дату .прийняття екзаменаційною комісією рішення про присвоєння кваліфікації. Тож до Вашого страхового стажу буде зараховано період навчання з 01.09.1990 р. по 22.06.1995 р.

Джерело:  Який період навчання буде зараховано до страхового стажу // Пенсійний кур'єр. - 2017. - № 46. -  С. 4. 
Газета знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41

Немає коментарів:

Дописати коментар