Translate

середу, 6 грудня 2017 р.

«Війна химер»: в Чернігові пройшов показ фільму про кохання та подорож до серця війни

   Вже екватор XIV Мандрівного фестивалю документального кіно про права людини DocudaysUA і в середу,  6 грудня, відбувся показ насправді однієї з найкращих документальних стрічок українського виробництва «Війна химер». Фільму, що просто обпалює душу і має вже просто таки історичне значення.
   Показ фільму відбувся у читальній залі Чернігівської обласної універсальної наукової бібліотеки імені В. Г. Короленка – одного з партнерів заходів фестивалю в Чернігові.
   «Війна химер» - це особиста історія про війну, кохання та смерть, знята Анастасією та Марією Старожицькими та її безпосередніми учасниками. За кадром, а потім і в кадрі двоє, хлопець та дівчина. Він пішов добровольцем, вона поїхала туди, звідки щойно пішла війна. Він потрапив у Іловайський котел, втратив найближчих побратимів, вона, подорожуючи розбитими містами, намагається зрозуміти сутність війни та кохання. І обоє відверто розповідають один одному, що відчувають під час військових дій, виходу з котла, спроби жити разом і нової, вже спільної подорожі на передову.
   Також після показу фільму відбулася зустріч з Марією Старожицькою, яка розповіла про ідею стрічки, як вона створювалася та подальшу долю героїв.
   На сьогодні, «Війна химер» отримала чимале визнання. Після прем’єри стрічки фестивалі документального кіно з прав людини Docudays UA, у липні 2017-го фільм брав участь в конкурсній програмі європейських документальних фільмів на 8-му Одеському міжнародному кінофестивалі.
   У серпні 2017 року стрічка взяла участь у відборі на висування фільму від України на ювілейну 90-ту кінопремію «Оскар» Американської академії кінематографічних мистецтв і наук у категорії «Найкращий фільм іноземною мовою».
І це саме той фільм, який варто подивитися кожному.

Для довідки:
   Docudays UA
– єдиний в Україні міжнародний фестиваль документального кіно про права людини. Він є неполітичний і некомерційний, проходить щороку впродовж останнього тижня березня у Києві. Організатори фестивалю: Українська Гельсінська спілка з прав людини, громадська організація «Південь», Херсонський обласний фонд милосердя і здоров’я, громадська організація «Центр сучасних інформаційних технологій та візуальних мистецтв».
Кожного року, восени, Docudays UA традиційно презентує найкращі фільми в регіонах України під час Мандрівного фестивалю. Покази тривають з жовтня до грудня (включно). Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA проходить за підтримки Посольства Швеції в Україні.
   Місія Мандрівного фестивалю – створювати можливості для кожної людини в Україні дивитися найталановитіше та найактуальніше документальне кіно з усього світу. Таким чином ми сприяємо розвитку критичного мислення, формуванню активної громадянської позиції та ставленню до людської гідності як до найвищої цінності.  Реалізуючи нашу місію, ми сприяємо популяризації й розвитку документального кіно та підвищенню рівня дотримання прав людини в Україні.
   Мета Мандрівного фестивалю – сприяти популяризації й розвитку документального кіно та підвищенню рівня дотримання прав людини в Україні.
    Фестиваль – неполітичний та некомерційний. Вхід на всі кінопокази – вільний.
   Докладніше з програмою регіональних показів можна буде ознайомитись на веб-ресурсах Громадської організації «МART», Чернігівського громадського комітету захисту прав людини а також на офіційному веб-сайті Мандрівного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA:
www.mart-ngo.org.ua  
www.protection.org.ua
www.traveling.docudays.org.ua

Організатори та партнери заходів фестивалю в Чернігові та Чернігівській області:
Громадська організація МАRТ, Чернігівський громадський комітет захисту прав людини, Чернігівський обласний молодіжний центр, Департамент сім'ї, молоді та спорту Чернігівської ОДА, Чернігівська обласна універсальна наукова бібліотека імені В. Г. Короленка.
Контактна особа:  Сергій Блєднов, ГО «MART», тел.: +38 073 481 37 27






Немає коментарів:

Дописати коментар