Translate

середу, 13 червня 2018 р.

Щодо підтвердження статусу одинокої матері

    Якщо жінка для підтвердження статусу одинокої матері подає роботодавцю копію подання органу державної виконавчої служби до органів внутрішніх справ про ухилення боржника (батька дитини) від сплати аліментів та довідку про стан заборгованості з аліментів, видану органом державної виконавчої служби, чи можна вважати такі документи достатніми для надання такій жінці додаткової соціальної відпустки?
К. Хоменко, м. Житомир

    Відповідь. За статтею 19 Закону України «Про відпустки» (далі — Закон), зокрема, одинока мати має право на додаткову соціальну відпустку тривалістю 10 календарних днів на рік.
    Визначення одинокої матері наведене п. 9 постанови Пленуму Верховного Суду України від 06.11.92 р. № 9 «Про практику розгляду судами трудових спорів» та п. 5 ч. 13 ст. 10 Закону.
    Так, згідно з цією постановою одинокою матір'ю слід вважати жінку, яка не перебуває у шлюбі й у свідоцтві про народження дитини якої відсутній запис про батька дитини або запис про батька зроблено в установленому порядку за вказівкою матері: вдову: іншу жінку, яка виховує й утримує дитину сама.
    Чинне законодавство не містить переліку документів, які слід пред'явити жінці, яка виховує дитину без батька, для отримання додаткової соціальної відпустки.
     Достовірність і достатність поданих документів роботодавець визначає самостійно.
    Подання державної виконавчої служби до органів внутрішніх справ про ухилення батька дитини від сплати аліментів може бути одним із документів, на підставі якого роботодавець може надати додаткову соціальну відпустку за підставою «одинока мати» тривалістю 10 календарних днів.

Джерело:  Про додаткову соціальну відпустку // Праця і зарплата. - 2018. - № 20. -  С. 13.
Газета знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41

Немає коментарів:

Дописати коментар