Translate

середу, 13 червня 2018 р.

Про додаткову соціальну відпустку

    Мати виховує сина, з батьком якого розлучилася, про що є рішення райсуду. Батько не бере участі у вихованні сина. Чи має мати право на додаткову соціальну відпустку як одинока мати відповідно до ст. 19 Закону «Про відпустки»? Які документи для підтвердження права на таку відпустку слід подати роботодавцю?
М. Сушкова, м. Харків


    Відповідь. Пунктом 5 ч. 13 ст. 10 Закону України «Про відпустки» одиноку матір визначено як таку, яка виховує дитину без батька.
    Відповідно до ст. 141 Сімейного кодексу України розірвання шлюбу між батьками, проживання їх окремо від дитини не впливає на обсяг їхніх прав і не звільняє від обов'язків щодо дитини.
    Той із батьків, хто проживає окремо від дитини, зобов'язаний брати участь у її вихованні і має право на особисте спілкування з нею (ст. 158 цього Кодексу).
    Чинне законодавство не містить конкретного переліку документів, які слід пред'явити жінці, яка сама виховує дитину, для підтвердження права на додаткову соціальну відпустку. Тому роботодавцю в такому разі може бути пред'явлено будь-який офіційно складений, оформлений та засвідчений в установленому порядку документ, у якому з достатньою достовірністю підтверджується відсутність участі батька у вихованні дитини.
    Зокрема, одним з таких документів, наприклад, може бути: рішення суду про позбавлення відповідача батьківських прав: ухвала суду або постанова слідчого про розшук відповідача у справі за позовом про стягнення аліментів; акт, складений соціально-побутовою комісією, створеною первинною профспілковою організацією чи будь-якою іншою комісією, утвореною на підприємстві, в установі, організації, або акт дослідження комітетом самоорганізації населення, в якому зі слів сусідів (за наявності їхніх підписів в акті) підтверджується факт відсутності участі батька у вихованні дитини; довідка зі школи про те, що батько не бере участі у вихованні дитини (не спілкується з учителями, не забирає дитину додому, не бере участі в батьківських зборах) тощо.
    Ураховуючи, що така відпустка надається один раз упродовж календарного року і за цей час може змінитися статус одинокої матері, роботодавець має право вимагати поновлення названих документів один раз на рік.
    Отже, якщо працівницею буде надано будь-який офіційно складений, оформлений та засвідчений в установленому порядку документ, у якому з достатньою достовірністю підтверджується відсутність участі батька у вихованні дитини за відповідний рік, то вона матиме право на відпустку за підставою «одинока мати». Достовірність і достатність таких документів роботодавець визначає самостійно.

Джерело:  Про додаткову соціальну відпустку // Праця і зарплата. - 2018. - № 20. -  С. 13.
Газета знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41

Немає коментарів:

Дописати коментар