Translate

середу, 13 червня 2018 р.

Про додаткову соціальну відпустку

    Чи має право працівниця на додаткову соціальну відпустку як жінка, яка працює і має двох і більше дітей віком до 15 років, яка народила другу дитину, якщо після відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами їй було надано відпустку щорічну та для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку?
М. Джуган, м. Дніпро


    Відповідь. За статтею 19 Закону України «Про відпустки» (далі — Закон) жінці, яка працює і має двох або більше дітей віком до 15 років, або дитину з інвалідністю, або яка всиновила дитину, матері особи з інвалідністю з дитинства підгрупи А І групи, одинокій матері, батьку дитини або особи з інвалідністю з дитинства підгрупи А І групи, який виховує їх без матері (у тому числі в разі тривалого перебування матері в лікувальному закладі), а також особі, яка взяла під опіку дитину або особу з інвалідністю з дитинства підгрупи А І групи, чи одному із прийомних батьків надається щорічно додаткова оплачувана відпустка тривалістю 10 календарних днів без урахування святкових і неробочих днів (ст. 73 КЗпП).

    За наявності кількох підстав для надання цієї відпустки її загальна тривалість не може перевищувати 17 календарних днів.
    Із змісту листа вбачається, що відповідно до ст. 20 Закону жінці після відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами було надано щорічну відпустку після закінчення якої вона скористалася відпусткою для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку.
    Як випливає із норми ст. 19 Закону, для отримання цієї відпустки жінці недостатньо мати двох дітей віком до 15 років чи бути одинокою матір'ю тощо, вона ще повинна працювати (виконувати свої трудові обов'язки).
    Тобто жінка, яка народила другу дитину і якій після відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами було надано щорічну відпустку та відпустку для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, права на додаткову соціальну відпустку відповідно до ст. 19 Закону за періоди перебування в названих відпустках не має.
    Права на додаткову соціальну відпустку за підставою «жінка, яка працює і має двох або більше дітей віком до 15 років» вона набуде після фактичного виходу на роботу.

Джерело:  Про додаткову соціальну відпустку // Праця і зарплата. - 2018. - № 20. -  С. 13.
Газета знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41

Немає коментарів:

Дописати коментар