Translate

середу, 13 червня 2018 р.

Щодо компенсації за роботу у вихідний день

    На підприємстві інколи працівникам доводиться працювати у вихідний день (субота) без додаткової оплати, а пізніше надають відгул. Чи можна не використовувати відгул, а одержувати зарплату за роботу у вихідний день ?
Н. Коваленко, м. Дніпро 
    
    Відповідь. За статтею 67 КЗпП за п'ятиденного робочого тижня працівникам надаються два вихідних дні на тиждень, а за шестиденного робочого тижня — один вихідний день. Загальним вихідним днем є неділя. Другий вихідний день за п'ятиденного робочого тижня, якщо він не встановлений законодавством, визначається графіком роботи підприємства, установи, організації, погодженим з виборним органом первинної профспілкової організації (профспілковим представником) підприємства, установи, організації, і, як правило, має надаватися поспіль із загальним вихідним днем.
    Робота у вихідні дні забороняється. Залучення окремих працівників до роботи в ці дні допускається тільки з дозволу виборного органу первинної профспілкової організації (профспілкового представника) підприємства, установи, організації і лише у виняткових випадках, що визначаються законодавством і ч. 2 цієї статті.
    Залучення окремих працівників до роботи у вихідні дні допускається в таких виняткових випадках:
    для відвернення або ліквідації наслідків стихійного лиха, епідемій, епізоотій, виробничих аварій і негайного усунення їхніх наслідків;
     відвернення нещасних випадків, які ставлять або можуть поставити під загрозу життя чи нормальні життєві умови людей, загибелі або псування майна;
    виконання невідкладних, наперед не передбачених робіт, від негайного виконання яких залежить у подальшому нормальна робота підприємства, установи, організації в цілому або їхніх окремих підрозділів;
    виконання невідкладних вантажно-розвантажувальних робіт з метою запобігання або усунення простою рухомого складу чи скупчення вантажів у пунктах відправлення і призначення.
   Залучення працівників до роботи у вихідні дні провадиться за письмовим наказом (розпорядженням) власника або уповноваженого ним органу.
    За статтею 72 КЗпП робота у вихідний день може компенсуватися (за згодою сторін) наданням іншого дня відпочинку або в грошовій формі у подвійному розмірі. Таким чином, працівники, що працювали у вихідний день, мають право на оплату всіх годин роботи в цей день у подвійному розмірі за умови погодження цього питання із роботодавцем.

Джерело:  Щодо компенсації за роботу у вихідний день // Праця і зарплата. - 2018. - № 20. -  С. 10.
Газета знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41

Немає коментарів:

Дописати коментар