Translate

середу, 13 червня 2018 р.

Визначення перерв у роботі між змінами

    Створюється нове підприємство, планується встановити робочий час з восьмої до 17 години п'ять днів на тиждень із перервою на одну годину. Таким чином, перерва між змінами становить 24-9=15 год 
<18 2="" 59="" br="">С. Луньова, Запорізька обл. 

    Відповідь. За статтею 52 КЗпП для працівників установлюється п'ятиденний робочий тиждень з двома вихідними днями. За п'ятиденного робочого тижня тривалість щоденної роботи (зміни) визначається правилами внутрішнього трудового розпорядку або графіками змінності, які затверджує власник або уповноважений ним орган за погодженням з виборним органом первинної профспілкової організації (профспілковим представником) підприємства, установи, організації з додержанням установленої тривалості робочого тижня (ст. 50 і 51 КЗпП).
    Відповідно до ст. 57 КЗпП час початку і закінчення щоденної роботи (зміни) передбачається правилами внутрішнього трудового розпорядку і графіками змінності відповідно до законодавства.
    За статтею 58 КЗпП під час змінних робіт працівники чергуються у змінах рівномірно в порядку, встановленому правилами внутрішнього трудового розпорядку. Перехід з однієї зміни до іншої, як правило, має відбуватися через кожний робочий тиждень у години, визначені графіками змінності.
    Визначення зміни в законодавстві про працю відсутнє, але зазвичай визначають зміну з урахуванням вимог ст. 58 КЗпП як період роботи між вихідними днями. Режим роботи за змінами застосовується на безперервно діючих підприємствах, де неможливо застосувати п'ятиденний або шестиденний робочий тиждень.
    Відповідно до ст. 59 КЗпП тривалість перерви в роботі МІЖ змінами маз бути не меншою Від подвійної тривалості часу роботи в попередній зміні (включаючи і час перерви на обід). Призначення працівника на роботу впродовж двох змін поспіль забороняється. Отже, тривалість перерв у роботі між змінами визначається тільки для працівників. яким установлено змінний режим роботи.

Джерело:  Про виконання керівником обов'язків тимчасово відсутнього працівника // Праця і зарплата. - 2018. - № 20. -  С. 5.
Газета знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41

Немає коментарів:

Дописати коментар