Translate

середу, 1 серпня 2018 р.

Щодо перегляду тарифного розряду бухгалтера

    Жінка закінчила агротехнічний коледж у 2000 р., отримала диплом молодшого спеціаліста за спеціальністю «бухгалтерський облік», кваліфікація — бухгалтер. Працює бухгалтером у центральній міський лікарні з 1987 р. і донині. У червні 2017 р. закінчила філію приватного вищого навчального закладу, здобувши кваліфікацію, ступінь бакалавра з обліку та аудиту, має відповідний диплом.
Чи можна переглянути їй тарифний розряд?

Н. Юрченко, Житомирська обл.
    Відповідь. Згідно з частиною 2 ст. 2 та ст. 21 і 24 КЗпП працівники реалізують право на працю через укладання трудового договору про роботу на підприємстві (в установі, організації), який оформляється наказом (розпорядженням) роботодавця про прийняття на роботу за заявою працівника.
    Видавання наказу (розпорядження) про прийняття на роботу і фактичний початок виконання роботи працівником означають досягнення сторонами згоди, зокрема, про виконання працівником роботи, запропонованої роботодавцем.
    Передумовою прийняття на роботу працівника є наявність вакантної штатної одиниці в штатному розписі за відповідною посадою (професією) з визначенням категорії (розряду).
    Отже, роботодавець під час прийняття на роботу працівника пропонує йому виконання робіт за посадою відповідної категорії, передбаченою у штатному розписі підприємства.
    У Національному класифікаторі України ДК 003:2010 «Класифікатор професій», затвердженому наказом Держспоживстандарту від 28.07.2010 р. № 327, містяться назви посад «бухгалтер (з дипломом спеціаліста)", яка за кодом Класифікатора (код 2411.2) належить до розділу «Професіонали», та «бухгалтер» (код 3433), що належить до розділу «Фахівці».
    Кваліфікаційні характеристики на ці посади передбачені в розділі 1 «Професії керівників, професіоналів, фахівців та технічних службовців» Випуску 1 «Професії працівників, що є загальними для всіх видів економічної діяльності» Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників (далі — Довідник), затвердженого наказом Мінпраці України від 29.12.2004 р. № 336.
    Кваліфікаційна категорія працівникові встановлюється в межах кваліфікаційних вимог кваліфікаційної характеристики на обійману посаду.
    Кваліфікаційні категорії підвищуються насамперед тим працівникам, які успішно виконують посадові завдання та обов'язки, творчо і сумлінно ставляться до службових доручень і вимог посадових інструкцій. Присвоюють і підвищують кваліфікаційні категорії працівникам комісії з проведення кваліфікаційної атестації-
    З урахуванням викладеного, а також стажу роботи, великого досвіду, вміння та навичок у. професійній діяльності працівників бухгалтерії атестаційна комісія закладу може ухвалити рішення про встановлення їм певної кваліфікаційної категорії, зокрема провідного бухгалтера.
    Відповідно до п. 1.4 Умов оплати праці працівників закладів охорони здоров'я та установ соціального захисту населення, затверджених наказом Мінпраці та МОЗ України від 05.10.2005 р. № 308/519 (далі — Умови), розміри посадових окладів (тарифних ставок) визначаються за розрядами Єдиної тарифної сітки (далі — ЄТС). які встановлюються професіоналам, фахівцям залежно від наявної кваліфікаційної категорії.
    Згідно з п. 2.2.21 Умов посадові оклади бухгалтерам визначаються за тарифними розрядами ЄТС залежно від встановленої кваліфікаційної категорії: провідному бухгалтеру (з дипломом спеціаліста) — за 10 тарифним розрядом ЄТС (3207 грн), бухгалтеру (з дипломом спеціаліста) І категорії — за 9-м (3048 грн), бухгалтеру (з дипломом спеціаліста) II категорії — за 8-м (2890 грн), бухгалтеру (з дипломом спеціаліста) — за 7-м (2713 грн); бухгалтеру І категорії — за 8-м; бухгалтеру II категорії — за 7-м; бухгалтеру — за 6 тарифним розрядом ЄТС (2555 грн).
    Розмір посадового окладу працівника, визначається за тією посадою, яку він обіймає за штатним розписом.
    Згідно з додатком 1 до Умов для проведення роботи з визначення посадових окладів працівників за наказом керівника створюється постійно діюча комісія, яку очолює керівник закладу, установи.
    Тарифікаційна комісія у своїй роботі керується чинними умовами оплати праці, іншими нормативними актами з цих питань.
    Тарифікаційний список складається щорічно, є документом для складання штатного  розпису, додається до нього і підписується всіма членами комісії.
    У разі зміни впродовж року розміру посадового окладу, доплат та надбавок тарифікаційною комісією вносяться відповідні зміни до тарифікаційного списку.
    Працівник, який відповідає кваліфікаційним вимогам для обіймання певної посади, може бути призначений на цю посаду за рішенням тарифікаційної комісії за наявності такої посади у штатному розписі або в разі внесення відповідних змін до штатного розпису.

Джерело:  Щодо перегляду тарифного розряду бухгалтера. - 2018. - № 27. -  С. 10-11.
Газета знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41

Немає коментарів:

Дописати коментар