Translate

понеділок, 21 січня 2019 р.

Про випробування працівника

    Якщо на підприємство прийняли вагітну жінку з установленням їй випробування без її відома, чи законно це? Які документи має право вимагати роботодавець під час працевлаштування жінки?
М. Дорошенко, м. Дніпро


   Відповідь. За статтею 26 КЗпП під час укладання трудового договору може бути обумовлене угодою сторін випробування з метою перевірки відповідності працівника роботі, яка йому доручається. Умова про випробування має бути застережена в наказі (розпорядженні) про прийняття на роботу.
    У період випробування на працівників поширюється законодавство про працю.
    Випробування не встановлюється під час прийняття на роботу таких осіб: які не досягли 18 років; молодих робітників після закінчення професійних навчально-виховних закладів; молодих спеціалістів після закінчення вищих навчальних закладів; осіб, звільнених у запас з військової чи альтернативної (невійськової) служби; осіб з інвалідністю, направлених на роботу відповідно до рекомендації медико-соціальної експертизи; осіб, обраних на посаду; переможців конкурсного відбору на заміщення вакантної посади; осіб, які пройшли стажування під час прийняття на роботу з відривом від основної роботи; вагітних жінок: одиноких матерів, які мають дитину віком до 14 років або дитину з інвалідністю; осіб, з якими укладається строковий трудовий договір строком до 12 місяців; осіб на тимчасові та сезонні роботи; внутрішньо переміщених осіб. Випробування не встановлюється також під час прийняття на роботу в іншу місцевість і в разі переведення на роботу на інше підприємство, в установу, організацію, а також в інших випадках, якщо це передбачено законодавством.
    Згідно зі ст. 28 КЗпП, якщо строк випробування закінчився, а працівник продовжує працювати, то він вважається таким, що витримав випробування, і наступне розірвання трудового договору допускається лише на загальних підставах.
   Якщо впродовж строку випробування було встановлено невідповідність працівника роботі, на яку його прийнято, власник або уповноважений ним орган впродовж цього Строку може розірвати трудовий договір. Розірвання трудового договору з цих підстав може бути оскаржене працівником у порядку, встановленому для розгляду трудових спорів з питань звільнення.
  Звільнення за результатами випробування оформляється наказом власника або уповноваженого ним органу. При цьому в наказі і трудовій книжці дається посилання на ст. 28 КЗпП, а підстава звільнення формулюється як «за результатами випробування».
   Крім того, ч. З ст. 184 КЗпП передбачено, що звільнення вагітних жінок і жінок, які мають дітей віком до трьох років (до шести років — ч. 6 ст. 179), одиноких матерів за наявності дитини віком до 14 років або дитини з інвалідністю з ініціативи власника або уповноваженого ним органу не допускається, крім випадків повної ліквідації підприємства, установи, організації, коли допускається звільнення з обов'язковим працевлаштуванням. Обов'язково працевлаштовують таких жінок також у випадках їхнього звільнення після закінчення строкового трудового договору. На період працевлаштування за ними зберігається середня заробітна плата, але не більш як три місяці з дня закінчення строкового трудового договору.
    Названі категорії жінок не можуть бути звільнені з підстав, передбачених ст. 40 і 41 КЗпП, й з інших підстав, які кваліфікуються як звільнення (розірвання трудового договору) з ініціативи власника.
   Відповідно до ст. 431 КЗпП розірвання трудового договору в разі незадовільного результату випробування, обумовленого під час прийняття на роботу, прямо віднесене до звільнення з ініціативи власника або уповноваженого ним органу.

Джерело: Про випробування працівника // Праця і зарплата. - 2019. - № 1 . -  С. 20.
Газета знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41

Немає коментарів:

Дописати коментар