Translate

понеділок, 21 січня 2019 р.

Щодо внесення записів до трудової книжки

    Якщо на підприємстві немає кадрової служби, і хто вносить запис до трудової книжки керівника підприємства?
Т. Глущенко, м. Харків

    Відповідь. За абзацом першим п. 2.4 Інструкції про порядок ведення трудових книжок працівників, затвердженої наказом Мінпраці, Мін'юсту, Мінсоцзахисту України від 29.07.93 р. № 58, зареєстрованим у Мін'юсті України 17.08.93 р. за № 110 (далі — Інструкція), усі записи в трудовій книжці про прийняття на роботу, переведення на іншу постійну роботу або звільнення, а також про нагороди та заохочення вносяться власником або уповноваженим ним органом після видавання наказу (розпорядження), але не пізніше від тижневого строку, а в разі звільнення — у день звільнення і мають точно відповідати тексту наказу (розпорядження).
   Статтею 65 Господарського кодексу України (далі — ГКУ) передбачено, що власник здійснює свої права щодо управління підприємством (у тому числі обирає (призначає) керівника підприємства) безпосередньо або через уповноважені ним органи відповідно до статуту підприємства чи інших установчих документів.
   Відповідно до ч. З ст. 24 КЗпП укладення трудового договору (контракту) оформлюється наказом чи розпорядженням власника або уповноваженого ним органу про зарахування працівника на роботу.
   Отже, новопризначений керівник, до компетенції якого належить формування адміністрації підприємства (ч. 5 ст. 65 ГКУ), на підставі відповідного рішення про своє призначення видає наказ (розпорядження) по підприємству про те, що він стає до виконання своїх обов'язків, і на підставі цього наказу вноситься відповідний запис до трудової книжки. В аналогічному порядку оформляється припинення повноважень керівника підприємства: на підставі відповідного рішення власника керівник видає наказ (розпорядження^ про складання із себе повноважень керівника підприємства, на підставі якого вноситься відповідний запис до трудової книжки.

Джерело: Щодо внесення записів до трудової книжки // Праця і зарплата. - 2019. - № 1 . -  С. 20.
Газета знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41

Немає коментарів:

Дописати коментар