Translate

пʼятницю, 7 серпня 2020 р.

Чи можна укласти договір міни?

   Чи існує на сьогоднішній день договір міни? Чи можливо обміняти квартири (без доплати) і які в такому випадку сплачуються податки?
Софія Чиж, м. Київ


   Так. Чинне законодавство дозволяє здійснювати обмін квартир, які належать на праві власності. Такий обмін, за домовленістю сторін, може відбуватись як з доплатою, так і без.   Відповідно до ст. 172 Податкового кодексу України дохід, отриманий платником податку від продажу (обміну) не частіше одного разу протягом звітного податкового року квартири та за умови перебування такого майна у власності платника податку понад три роки, не оподатковується. Умова щодо перебування такого майна у власності платника податку понад три роки не розповсюджується на майно, отримане таким платником у спадщину.
   Дохід від продажу об'єкта нерухомості визначається виходячи з ціни, зазначеної в договорі купівлі-продажу, але не нижче оціночної вартості такого об'єкта. Отже, перед укладанням договору міни квартири потрібно попередньо звернутись до нотаріуса для консультації щодо порядку укладання договору та необхідного пакету документів. 

Джерело:  Чи можна укласти договір міни? // Жінка. - 2020. - № 4. - С. 35.
Журнал знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41

Немає коментарів:

Дописати коментар