Translate

четвер, 26 листопада 2020 р.

Чому до пенсії додали «копійки»?

   Я пішов на пенсію 2007 року. Стаж - 49 років 11 місяців і 22 дні, коефіцієнт зарплати - 1,42. Пенсія на даний момент - 3874,40 гривні. У травні під час перерахунку додали всього 20 гривень. Щось тут не так. Запитував у друзів - їм додали кому 200 гривень, кому 300 гривень. Може, ви зможете щось пояснити.
Дмитро С., м. Чигирин, Черкаська обл.

Про травневу індексацію
  

  У травні поточного року провели індексацію більшості пенсій. Індексацію проведено за рахунок збільшення показника середньої зарплати по країні, яка підставляється у формулу розрахунку пенсії. Тим, кому належалася індексація, розмір підвищення мав становити не менше 100 гривень. З огляду на зазначений вами стаж і приблизний коефіцієнт зарплати, можна прорахувати, що в конкретному випадку пенсія мала з 1 травня збільшитися приблизно на 343 гривні. При цьому з 1 липня було виконано ще одне невелике збільшення пенсії у зв'язку зі зміною розміру прожиткового мінімуму та мінімальної пенсії. У вашому випадку це мало додатково призвести до збільшення пенсії ще на 1776 гривень, за рахунок зміни розміру доплати за понаднормовий стаж.

Радимо звернутися до Пенсійного фонду     

    Можливо, в листі ви ведете мову не про травневе, а про липневе підвищення пенсії, при якому ваша пенсія справді зросла навіть менше ніж на 20 гривень. Але у травні надбавка мала бути явно більше 20 гривень. Якщо ви все-таки сумніваєтеся у правильності розрахунку пенсії, то це питання краще прояснити безпосередньо у Пенсійному фонді за місцем проживання. В якому розмірі вам нараховувалася пенсія цього року, можна також уточнити там, де ви її отримуєте, - на пошті або в банку. 

Джерело:   Чому до пенсії додали «копійки»? // На пенсії. - 2020. - № 45. - С. 2.

Газета знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41 

Немає коментарів:

Дописати коментар