Translate

середу, 25 листопада 2020 р.

Порядок обчислення заробітної плати

    Одержую пенсію за віком. Із 01.04.1983 по 31.08.1984 перебувала у відпустці для догляду за дитиною до досягнення трирічного віку. Чи мають цей період додатково оптимізувати (виключити заробіток із підрахунку) і чи має бути враховано мінімальний розмір зарплати в цей період під час обчислення розміру заробітної плати, з якої визначено розмір пенсії?

    Порядок обчислення заробітної плати визначено статтею 40 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», відповідно до якої для обчислення пенсії враховується заробітна плата (дохід) за весь період страхового стажу починаючи з 1 липня 2000 року. За бажанням пенсіонера та за умови підтвердження довідки про заробітну плату первинними документами або в разі, якщо страховий стаж починаючи з 1 липня 2000 року становить менше як 60 місяців, для обчислення пенсії також враховується заробітна плата (дохід) за будь-які 60 календарних місяців страхового стажу підряд по 30 червня 2000 року незалежно від перерв.

   Заробітна плата (дохід) за період страхового стажу до 1 липня 2000 року враховується для обчислення пенсії на підставі документів про нараховану заробітну плату (дохід), виданих у порядку, встановленому законодавством, за умови підтвердження довідки про зарплату первинними документами, а за період страхового стажу починаючи з 1 липня 2000 року — за даними, що містяться в системі персоніфікованого обліку.   

   За вибором особи, що звернулася за призначенням пенсії, з періоду, за який враховується заробітна плата (дохід) для обчислення пенсії, виключаються періоди до 60 календарних місяців страхового стажу з урахуванням будь-яких періодів незалежно від перерв, що входять до страхового стажу згідно з абзацом третім частини першої статті 24 цього Закону, і будь-якого періоду страхового стажу підряд за умови, що зазначені періоди в сумі становлять не більше як 10% тривалості страхового стажу, врахованого в одинарному розмірі.
   Додатково, за бажанням особи, може бути виключено, зокрема, періоди догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку за період із 1 липня 2000-го до 1 січня 2005 року, а також періоди, коли особа підлягала загальнообов'язковому державному пенсійному страхуванню відповідно до пунктів 7—9 і 14 статті 11 цього Закону. У всіх випадках, окрім випадку, передбаченого абзацом другим цієї частини, період, за який враховується зарплата, не може бути меншим за 60 календарних місяців. Додаткове виключення (оптимізація) періодів перебування у відпустці для догляду за дитиною, які мали місце до 01.07.2000, законодавством не передбачено.
   Крім того, під час обчислення коефіцієнта зарплати (доходу) за періоди сплати страхових внесків за застрахованих осіб, зазначених у пунктах 7—9 і 14 статті 11 Закону, і за періоди, які включаються до страхового стажу згідно з абзацом третім частини першої статті 24 цього Закону, враховується мінімальний розмір зарплати (стаття 40 Закону).
   З огляду на те, що норми щодо сплати страхових внесків, зокрема за осіб, які здійснюють догляд за дитиною до трирічного віку, набули чинності з 1 січня 2005 року, зарплата в розмірі мінімальної враховується до періоду такого догляду починаючи з 1 січня 2005 року.
   Підстав для додаткової оптимізації періоду з 01.04.1983 по 31.08.1984 і врахування мінімального розміру зарплати в цей період під час обчислення розміру Вашої зарплати, з якої визначено розмір пенсії, немає.

   Джерело:  Порядок обчислення заробітної плати // Пенсійний кур'єр. - 2020. - № 46. - С. 4.

Газета знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 4

Немає коментарів:

Дописати коментар