Translate

четвер, 22 вересня 2016 р.

Як отримати пільги вдові ліквідатора?

«Мій чоловік з 1987року працював у Чорнобилі, отримав статус ліквідатора 2-ї категорії. 10 років тому він помер. У1995 році ми офіційно розірвали шлюб, але проживали весь час разом, я доглядала за ним, поховала його за свої гроші.
Після смерті чоловіка я оформила посвідчення вдови ліквідатора, оскільки у мене були всі документи, в тому числі і довідка вуличного комітету про те, що ми проживали разом і вели спільне господарство. А в 2016році пільги мені скасували. Чому тоді цих документів вистачило, а тепер ні?Як відновити статус вдови? Чи потрібно звертатися в суд?
Лариса, м. Фастів, Київська обл.»
   Вдова ліквідатора 2-ї категорії мас право на 50% знижки при оплаті за комунальні послуги (стаття 21 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи»). Скористатися пільгами можна тільки на підставі відповідного посвідчення.
   Перелік документів для отримання пільгового посвідчення вдови (вдівця) ліквідатора включає в обов'язковому порядку і копію свідоцтва про шлюб. У разі, якщо шлюб був розірваний, але ви жили однією сім'єю до моменту смерті чоловіка, то необхідно буде в судовому порядку довести факт спільного проживання та ведення спільного господарства. Маючи на руках рішення суду на вашу користь, можна буде звертатися в Управління соціального захисту за відновленням статусу вдови ліквідатора ЧАЕС.

Джерело:  Як отримати пільги вдові ліквідатора? // На пенсії. - 2016. - 6-12 вересня (№ 36). - С. 5.

Газета знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41

Немає коментарів:

Дописати коментар