Translate

вівторок, 20 вересня 2016 р.

Чи зараховують до стажу премії і допомогу?

   В Україні на деяких підприємствах і в організаціях, крім зарплати, передбачені й одноразові виплати - премії, матеріальна допомога у зв'язку з лікуванням тощо. Деякі види таких виплат впливають на розмір майбутньої пенсії, а деякі - ні. Давайте розберемося, які суми премій та матеріальної допомоги принесуть користь майбутньому пенсіонеру.

Про премії і цінні в подарунки
   З липня 2003 року, після введення персоніфікованого обліку, при розрахунку пенсії враховують всі суми, з яких утримувалися страхові внески. Це відноситься і до одноразових виплат, таких як премії та матеріальна допомога. 3 яких саме видів разових виплат утримують страхові внески до Пенсійного фонду, можна дізнатися з Інструкції зі статистики заробітної плати. Документ затверджений Наказом Державного комітету статистики України № 5 від 13 січня 2004 року.
   В інструкції зазначено, що:
• одноразові заохочення,не пов'язані з конкретними результатами роботи (наприклад, до ювілейних та пам'ятних дат), видані як у грошовій, так і в натуральній формі, входять до складу заохочувальних та компенсаційних виплат, на які нараховані (33,2%) і утримуються
(2%) страхові внески до Пенсійного фонду;
•    вартість цінних подарунків, вручених працівникам до святкових дат, також є об'єктом для нарахування (33,2%) та утримання (1-5%) страхових внесків до Пенсійного фонду;
•    матеріальна допомога, що має систематичний характер, яка виділяється всім або більшості працівників підприємства, теж є об'єктом для стягнення страхових внесків.
   Таким чином, одноразові заохочення, цінні подарунки та регулярна матеріальна допомога є об'єктами для нарахування страхових внесків, а отже - враховуються при розрахунку пенсії.

Про матеріальну допомогу
   У той же час, згідно із зазначеною вище Інструкцією, об'єктами для нарахування страхових внесків не є:
•    одноразова допомога, що виплачується у зв'язку з виходом працівника на пенсію, відповідно до чинного законодавства і колективних договорів;
•    матеріальна допомога разового характеру, що надається підприємством окремим працівникам у зв'язку із сімейними обставинами (на оплату лікування, оздоровлення дітей, поховання) або в непередбачених (екстрених) випадках, коли необхідність її отримання виникала раптово;
•    в разі, якщо подарунки до святкових дат вручаються людям, які не перебувають з підприємством у трудових відносинах.
   Таким чином, вищеназвані виплати не будуть враховуватися при призначенні пенсії, оскільки з них не утримуються внески до Пенсійного фонду. Щоб уточнити, враховують ту чи іншу одноразову виплату при розрахунку або перерахунку пенсії, претенденту на пенсію слід звернутися до Пенсійного фонду за місцем проживання. Слід надати виписки з наказів, платіжних відомостей, довідки та інші документи, які свідчать про призначення премії або матеріальної допомоги.

Аріна Віталемко

Джерело: Чи зараховують до стажу премії і допомогу? // На пенсії. - 2016. -20 - 26 вересня (№ 38). - С. 2.

Газета знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41.

Немає коментарів:

Дописати коментар