Translate

вівторок, 20 вересня 2016 р.

Якщо годувальник був резервістом

Роз'яснює ПФУ Олена ОХРІМЕНКО

   До нас звернулася жінка: «У січні минулого року в зоні АТО загинув мій чоловік, який на підставі укладеного з військовою частиною Національної гвардії України контракту проходив службу у військовому резерві. Пенсія на двох неповнолітніх дітей (10 і 12 років) призначена на загальних підставах. Чи мають діти право на пенсію в разі втрати годувальника відповідно до Закону України "Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб"? Якщо так, то як та в якому розмірі така пенсія буде обчислюватись та куди необхідно звертатись?»

Кому призначають
   Статтею 4 Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» (у редакції, що діє з 06.05.2016 р.) визначено, що пенсійне забезпечення членів сімей осіб, які загинули чи померли внаслідок виконання обов'язків служби у військовому резерві під час безпосередньої участі в антитерористичній операції чи забезпеченні її проведення здійснюється у порядку, встановленому цим Законом для військовослужбовців відповідних прирівняних посад та членів їх сімей.

   Законодавчо визначено, що право на призначення пенсії мають непрацездатні члени сімей загиблих, померлих або таких, що пропали безвісти, військовослужбовців, які перебували на їх утриманні.
   Незалежно від перебування на утриманні годувальника пенсія призначається, зокрема, непрацездатним дітям, які не досягли 18 років, або старшим цього віку, якщо вони стали інвалідами до досягнення 18 років.
   При цьому вихованцям, учням, студентам, курсантам, слухачам (крім курсантів і слухачів військово навчальних закладів та навчальних закладів Міністерства внутрішніх справ України і державної пожежної охорони), стажистам пенсія в разі втрати годувальника виплачується до закінчення навчальних закладів, але не довше ніж до досягнення ними 23-річного віку.

Розміри
   Пенсія в разі втрати годувальника членам сімей військовослужбовців, осіб, звільнених з військової служби, інших осіб, які мають право на пенсію за цим Законом, які загинули (померли), зокрема, внаслідок поранення, контузії або каліцтва, одержаних при захисті Батьківщини або виконанні інших обов'язків військової служби (службових обов'язків), призначається в розмірі 70 відсотків від грошового забезпечення (заробітної плати) загиблого (померлого) годувальника на одного непрацездатного члена сім'ї. Якщо на утриманні загиблого (померлого) годувальника перебували двоє і більше членів сім'ї, — 90 відсотків від грошового забезпечення (заробітної плати) загиблого (померлого) годувальника, що розподіляється між ними рівними частками, але не менше ніж 40 відсотків на кожного непрацездатного члена сім'ї.
   Слід зауважити, що пенсії в разі втрати годувальника, які призначаються членам сімей військовослужбовців, осіб, які мають право на пенсію за цим Законом, не можуть бути нижче за два визначені законом розміри прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність.

Грошове забезпечення
    Пенсії в разі втрати годувальника членам сімей резервістів обчислюються з розміру грошового забезпечення, враховуючи оклади за посадою, військовим (спеціальним) званням, процентну надбавку за вислугу років, щомісячні додаткові види грошового забезпечення (надбавки, доплати, підвищення) та премії в розмірах, установлених законодавством для військовослужбовців відповідних прирівняних посад, на день загибелі, смерті або оголошення резервіста померлим.
   Схеми відповідності посад резервістів та військовослужбовців затверджуються центральними органами виконавчої влади, які відповідно до закону здійснюють керівництво військовими формуваннями. Схему відповідності посад резервістів та військовослужбовців Національної гвардії України затверджено наказом Міністерства внутрішніх справ України від 27.05.2016 р. № 431.

Щодо документів
   Слід зазначити, що згідно з Порядком подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій відповідно до Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» заяви про призначення пенсії у разі втрати годувальника подаються членами сім'ї померлого годувальника, якому на момент смерті не було призначено пенсію, в органи, що призначають пенсії, через уповноважені структурні підрозділи відповідних міністерств та відомств, у яких особи проходили службу.
   Отже, з питання призначення пенсії в разі втрати годувальника на двох неповнолітніх дітей і, відповідно, подання органам Пенсійного фонду необхідних для цього документів дописувачці слід звернутися до уповноваженого структурного підрозділу Національної гвардії України.
    Пенсію в разі втрати годувальника для її дітей буде призначено в розмірі 90 відсотків сум грошового забезпечення, яке визначатиметься на підставі довідки про грошове забезпечення, наданої уповноваженим структурним підрозділом Національної гвардії України.
   Якщо розмір пенсії в разі втрати годувальника, обчислений із грошового забезпечення, буде нижчим від двох визначених законом розмірів прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, пенсія на кожного непрацездатного
члена сім'ї буде встановлена в розмірі не нижчому від зазначеного. Із 1 травня 2016 року розмір прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб становить 1130 грн, відповідно розмір пенсії на кожну дитину не може бути нижчим за 2260 грн. У разі зміни зазначеного прожиткового мінімуму розмір призначеної пенсії переглядається.  
   Для призначення пенсії в разі втрати годувальника на неповнолітніх дітей в органи Пенсійного фонду слід надати такі документи:
  •  заяву;
  •  копію свідоцтва про смерть годувальника;
  •  витяг із наказу про виключення годувальника зі списків особового складу у зв'язку зі смертю;
  •  висновок про обставини загибелі чи смерті внаслідок поранення, контузії, каліцтва, одержаних під час проходження служби при виконанні службових обов'язків (обов'язків військової служби);
  •   копії свідоцтв про народження Дітей;
  •   довідки з навчального закладу про навчання із зазначенням дати його закінчення;
  •   грошовий атестат або довідку про розмір грошового забезпечення; у копію документа про присвоєння реєстраційного номера облікової картки платника податків або серію та номер паспорта (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків, повідомили про це відповідний орган державної податкової служби і мають відмітку в паспорті);
  •  довідку ВАТ «Ощадбанк» або інший документ, що підтверджує відкриття рахунку, назву та номер відділення «Ощадбанку»; 
  •  копію паспорта заявника.
Джерело: Якщо годувальник був резервістом // Пенсійний кур'єр. - 2016. - 9 вересня (№ 36). - С. 3.

Газета знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41.

Немає коментарів:

Дописати коментар