Translate

неділя, 25 вересня 2016 р.

Про обчислення середньої зарплати та її коригування

   Роз'яснює начальник відділу Департаменту заробітної плати та умов праці Міністерства соціальної політики України Неля СИНЬКО

   Урахування одноразової винагороди за підсумками роботи за рік підчас обчислення середньої зарплати.
    Чи мала ураховуватися одноразова винагорода за підсумками роботи за 2014 р., яка була нарахована двома частинами — в лютому та квітні 2015р., під час обчислення середньої зарплати для оплати часу відпусток в І кварталі 2016 р., а одноразова винагорода за підсумками роботи за 2015 р. нарахована у квітні 2016 р.?
Л. Андрійчук, Дніпропетровська обл.

   Відповідь. За пунктом 7 Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 08.02.95 р. № 100 (далі — Порядок), нарахування виплат за час щорічної відпустки провадиться діленням сумарного заробітку за останні перед наданням відпустки 12 місяців на відповідну кількість календарних днів року, за винятком святкових і неробочих днів, установлених законодавством. Одержаний результат множать на число календарних днів відпустки.
   Під час обчислення середньої заробітної плати для оплати часу щорічної відпустки згідно з п. З Порядку враховується, основна заробітна плата; доплати і надбавки; премії, які не мають одноразового характеру; одноразова винагорода за підсумками роботи за рік і за вислугу років; виплати за час, упродовж якого працівникові зберігається середній заробіток (за час попередньої щорічної відпустки, виконання державних і громадських обов'язків тощо), та допомога по тимчасовій непрацездатності.
   Місячні премії включаються в заробіток того місяця, на який вони припадають згідно з розрахунковою відомістю на заробітну плату. Одноразова винагорода за підсумками роботи за рік включається до середнього заробітку додаванням до заробітку кожного місяця розрахункового періоду 1/12 винагороди, нарахованої в поточному році за попередній календарний рік.
   Оскільки під час нарахування виплат за час відпусток або компенсації за невикористані відпустки розрахунковим періодом вважається 12 календарних місяців, що передують місяцю надання відпустки або виплати компенсації за невикористані відпустки, одноразова винагорода за підсумками роботи за рік, нарахована в поточному році (2016 р.) за попередній календарний рік (за 2015 р.). мала враховуватися всією сумою.
   Якщо працівник відпрацював на підприємстві менш як рік, середня заробітна плата обчислюється виходячи з виплат за фактичний час роботи, тобто з першого числа місяця після оформлення на роботу до першого числа місяця, в якому надається відпустка або виплачується компенсація за невикористану відпустку.
   Одноразова винагорода за підсумками роботи за рік та за вислугу років у названому випадку мала додаватися до заробітку кожного місяця розрахункового періоду в сумі 1 /12 такої винагороди.
   Для працівників, яким середня заробітна плата обчислюється в поточному році, а винагорода за підсумками роботи за попередній рік ще не нарахована, вона в розрахунок середньої заробітної плати включатися не буде.
   Порядком не передбачено норми щодо перерахунку середньої заробітної плати для оплати часу відпустки тощо, обчисленої до місяця нарахування названої виплати.
   У такому разі підприємство самостійно може ухвалити рішення про перерахунок середньої заробітної плати.
   Щодо врахування винагороди за підсумками роботи за рік, що нараховувалася і виплачувалася частинами, то вона втрачає ознаку одноразової виплати і має включатися в заробіток у частині, що відповідає кількості місяців у розрахунковому періоді.

   Про коригування середньої зарплати
    ДЮСШ утримується за рахунок часткового фінансування з обласного бюджету, інших надходжень не має. Фінансування проводиться через управління у справах молоді та спорту. У ДЮСШ два мобілізованих працівники з 8 лютого і 25 березня 2015р., тобто до 2016 р. У 2015 р. середній заробіток відшкодовувався з державного бюджету. З вересня і грудня 2015 р. відбулося підвищення зарплати, але ДЮСШ не провела коригування середнього заробітку.
   Чи зобов'язана була ДЮСШ у межах кошторисних асигнувань, затверджених на оплату праці, скоригувати та виплатити середній заробіток мобілізованим працівникам і подати розрахунок до управління праці?
   Як відшкодувати мобілізованим різницю середнього заробітку у 2016 р.?
   Н. Соколовська, м. Рівне

   Відповідь. Пунктом 10 Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 08.02.2015 р. № 100 (далі — Порядок), передбачено, що в разі підвищення тарифних ставок і посадових окладів відповідно до актів законодавства, а також за рішеннями, передбаченими в колективних договорах, як у розрахунковому періоді, так і в періоді, впродовж якого за працівником зберігається середній заробіток, заробітна плата, включаючи премії та інші виплати, що враховуються для обчислення середньої заробітної плати, за проміжок часу до підвищення коригуються на коефіцієнт їхнього підвищення.
   Коефіцієнт коригування визначається діленням окладу, який установлено працівникові після підвищення, на оклад, який був у працівника до підвищення.
   Якщо підвищення тарифних ставок й окладів відбулося в періоді, впродовж якого за працівником зберігався середній заробіток (у тому числі мобілізованому працівникові), за цим заробітком провадиться нарахування тільки в частині, що стосується днів збереження середньої заробітної плати з дня підвищення тарифних ставок (окладів).
   Порядок є обов'язковим для підприємств, установ, організацій усіх форм власності.
   У зазначеному в листі випадку для обчислення середньої заробітної плати за вересень слід було середньоденну заробітну плату працівника прокоригувати на коефіцієнт підвищення окладу (тарифної ставки) у вересні. Прокоригована середньоденна заробітна плата за працівником зберігалася впродовж вересня—листопада 2015 р. Після нарахування і виплати працівникові скори-гованої середньої заробітної плати довідки мали подаватися до органів соціального захисту населення. Після підвищення окладу (тарифної ставки) у грудні 2015 р. слід було середньоденну заробітну плату працівника ще раз прокоригувати на коефіцієнт підвищення окладу (тарифної ставки) у грудні.

Джерело: Про обчислення середньої зарплати та її коригування  // Праця i зарплата. - 2016. - 17 серпня (№ 31). - С. 11.

Газета знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41.

Немає коментарів:

Дописати коментар