Translate

неділя, 25 вересня 2016 р.

Умови й оплата праці працівників закладів фізичної культури та спорту

   Зарахування до стажу роботи
    1. Чи зараховується до стажу тренера-викладача  період роботи: інструктором з виробничої гімнастики, викладачем з фізичного виховання СПТУза сумісництвом, який у цей час обіймав посаду заступника директора з виховної роботи в тому самому СПТУ?
   2. Чому викладачеві фізкультури, який працює за основним місцем роботи, зараховується тренерсько-викладацький стаж, а викладачу-суміснику з фізичного виховання з річним навантаженням 240 год не зараховується?
М. Калашнікова, м. Одеса 

   Відповідь. 1. За Порядком виплати щомісячної надбавки за вислугу років окремим категоріям працівників спортивних шкіл усіх типів, затвердженим наказом Держкомспорту України від 29.12.2002 р. N9 2850, зареєстрованим у Мін'юсті України 18.02.2003 р. за № 135/7450, посада інструктора з виробничої гімнастики не внесена до переліку посад, час роботи на яких зараховується до стажу для виплати надбавки за вислугу років.
   Час роботи за сумісництвом на посаді викладача фізичного виховання СПТУ (професійно-технічного закладу) зараховується до стажу для виплати цієї надбавки за наявності відповідного запису в трудовій книжці або іншого документа, що підтверджує факт роботи на такій посаді.
   2. Абзацом другим п. 2 Порядку передбачається зарахування до стажу роботи за вислугу років часу роботи на посаді викладача фізкультури у вищому навчальному закладі і—II рівнів акредитації, професійно-технічних навчальних закладах.
   При цьому в наказі не названо ні навантаження цього викладача, ні обов'язкового обіймання ним штатної посади. Отже, до зазначеного стажу зараховується час роботи на посаді викладача фізкультури за основним місцем роботи і за сумісництвом.

Установлення надбавок і доплат
   Чи може керівник спортивної школи встановлю-вати працівникам одночасно надбавки і доплати, передбачені наказом Мінсім'ямолодьспорту від 23.09.2005р. №2097?
Л. Дроботенко, м. Київ 

   Відповідь. Нормативно-правовими актами для встановлення надбавок і доплат працівникам спортивної школи до посадових окладів (ставок заробітної плати) є постанова Кабінету Міністрів України від 30.08.2002 р. № 1298 «Про оплату праці працівників на основі Єдиної тарифної сітки розрядів і коефіцієнтів з оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери» і наказ Мінсім'ямолодьспорту України від 23.09.2005 р. № 2097 «Про впорядкування умов оплати праці працівників бюджетних установ, закладів та організацій галузі фізичної культури і спорту», зареєстрований у Мін'юсті України 20.10.2005 р. за № 1236/11516 (зі змінами, далі — наказ № 2097), затверджений відповідно до цієї постанови.
   Згідно з названими нормативно-правовими актами такі надбавки, як за високі досягнення в праці й за складність і напруженість у роботі, доплати за розширення зони обслуговування або збільшення обсягу виконуваних робіт, мають міжгалузевий характер.
   Надбавка за особистий внесок для забезпечення високоякісного навчально-тренувального процесу підготовки висококваліфікованих спортсменів до складу національних збірних команд України в розмірі до 50% посадового окладу є галузевою надбавкою тільки в галузі фізичної культури і спорту.
   Отже, це різні надбавки і доплати, які можуть виплачуватися працівникам одночасно, в тому числі таким категоріям працівників, як бухгалтери і касири. Названі працівники згідно з додатком 13 до наказу N9 2097 є фахівцями і на них поширюється чинність п.5 додатка 7 до цього наказу.
   Конкретні умови, розміри та порядок установлення надбавок та доплат, як правило, визначаються в положенні, ухваленому в установі, організації в межах фонду заробітної плати, затвердженого в кошторисі, і виплачуються залежно від фінансових можливостей установи, організації.

   Щодо виплати грошової винагороди
  Чи виплачується грошова винагорода тренерам-викладачам, які працюють у ДЮСШ за сумісництвом, і завідуючій навчальною частиною ДЮСШ?
І. Ярмоленко, Житомирська обл.

   Відповідь. Згідно з п.1 Порядку виплати щорічної грошової винагороди за сумлінну працю, зразкове виконання службових обов'язків окремим категоріям працівників спортивних шкіл усіх типів та спеціалізованих навчальних закладів спортивного профілю, затвердженого наказом Держкомспорту України від 29.12.2002 р. N9 2850, на тренерів-викладачів. які працюють у спортивній школі за сумісництвом, цей Порядок не поширюється, і тому щорічна грошова винагорода таким тренерам-викладачам не виплачується.
   Водночас на заступника директора з навчально-тренувальної роботи, що є основним видом діяльності дитячо-юнацької спортивної школи, поширюється (якщо він працює не за сумісництвом) чинність п.1 названого Порядку і йому щороку виплачується грошова винагорода відповідно до положення, що має бути розроблене в спортивній школі і затверджене її керівником ( п.З Порядку).
   Найменування посади «завідуюча навчальною частиною школи» має бути приведене у відповідність до чинного законодавства, як це передбачено п. 1 додатка 7 до наказу N9 2097, — заступник директора з основного виду діяльності».
   Оскільки особа, яка обіймає посаду заступника директора, фактично виконує роботу з основного виду діяльності школи, то згідно з п. 1 Порядку вона має право на щорічну грошову винагороду.

   Про встановлення посадового окладу
   Як установити посадовий оклад тренеру-викладачу дитячо-юнацької спортивної школи, який має категорію?
Л. Гаркавенко, Полтавська обл.

 
   Відповідь. Згідно з абзацом третім п. 1 додатка 6 до наказу Мінсім'ямолодьспорту України від 23.09.2005 р. № 2097 «Про впорядкування умов оплати праці працівників бюджетних установ, закладів та організацій галузі фізичної культури і спорту», зареєстрованого в Мін'юсті України 20.10.2005 р. за N° 1236/11516, місячні ставки заробітної плати тренерів-викладачів зі спорту, які мають кваліфікаційні категорії, встановлюють за документом, що підтверджує наявність відповідних категорій. Кваліфікаційні категорії присвоюють постійні кваліфікаційні комісії, що створюються при місцевих органах виконавчої влади з фізичної культури і спорту. Якщо комісія ухвалила рішення про присвоєння тренеру-викладачу кваліфікаційної категорії на відповідний термін (чотири роки). це є підставою для встановлення ставки заробітної плати згідно з категорією. Схеми тарифних розрядів посад тренерів-викладачів та інших фахівців для розрахунку заробітної плати для відповідних категорій (друга, перша, вища) передбачено в додатку 6 до цього наказу.
   Тренерам-викладачам установлюються не посадові оклади, а ставки заробітної плати.

Тамара ГОНЧАР, консультант

Джерело: Умови й оплата праці працівників закладів фізичної культури та спорту // Праця i зарплата. - 2016. - 17 серпня (№ 31). - С. 12.

Газета знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41.

Немає коментарів:

Дописати коментар