Translate

неділя, 25 вересня 2016 р.

Право на виплату надбавок до посадового окладу

   Роз 'яснює заступник директора Департаменту заробітної плати та умов праці начальник відділу Міністерства соціальної політики України Алла ЛИТВИН

   Чи зараховується до педстажу, що дає право на надбавку за вислугу років, період роботи заввідділом профпідготовки і курсів підвищення кваліфікації? За яких умов заввідділами та методисти можуть одержувати надбавку за вислугу років та надбавку за престижність праці?
М. Петрусенко, м. Запоріжжя

   Відповідь. Згідно з Порядком виплати надбавок за вислугу років педагогічним та науково-педагогічним працівникам навчальних закладів і установ освіти, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 31.01.2001 р. № 78 «Про реалізацію окремих положень частини першої статті 57 Закону України «Про освіту», частини першої статті 25 Закону України «Про загальну середню освіту», частини другої статті 18 і частини першої статті 22 Закону України «Про позашкільну освіту» (далі — Порядок), педагогічним та науково-педагогічним працівникам навчальних закладів й установ освіти виплачуються надбавки за вислугу років щомісяця у відсотках до посадового окладу (ставки заробітної плати) залежно від стажу педагогічної роботи в таких розмірах: понад три роки — 10%, понад 10 років — 20, понад 20 років — 30%.

   Згідно з Порядком до стажу педагогічної роботи для виплати надбавки за вислугу років педагогічним та науково-педагогічним працівникам зараховується час роботи на посадах. передбачених Переліком, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 14.06.2000 р. № 963, незалежно від розділу цього Переліку (посади педагогічних працівників чи посади науково-педагогічних працівників вищих навчальних закладів III—IV рівнів акредитації).
   Крім того, до стажу педагогічної роботи педагогічних та науково-педагогічних працівників для виплати надбавки за вислугу років зараховуються інші періоди, зазначені Порядком.
   Основним документом для визначення стажу педагогічної роботи є трудова книжка та інші документи, що відповідно до законодавства підтверджують стаж роботи.
   Крім того, відповідно до п. 9 ст. 55 Закону України «Про вищу освіту» посади науково-педагогічних працівників можуть обіймати особи, які мають науковий ступінь або вчене звання, а також особи зі ступенем магістра.
Відповідно до ст. 35 Закону України «Про наукову і науково-технічну діяльність» до стажу наукової роботи зараховується час роботи на посадах науково-педагогічних працівників вищих навчальних закладів, визначених Законом України «Про вищу освіту», за ст. 55 якого основними посадами науково-педагогічних працівників вищих навчальних закладів є:
керівник (ректор, президент, начальник, директор);
заступник керівника (проректор, віце-президент, заступник начальника, заступник директора, заступник завідувача), діяльність якого безпосередньо пов'язана з освітнім або науковим процесом;
директор (начальник) інституту, його заступники, діяльність яких безпосередньо пов'язана з освітнім або науковим процесом;
декан (начальник) факультету, його заступники, діяльність яких безпосередньо пов'язана з освітнім або науковим процесом; директор бібліотеки; завідувач (начальник) кафедри; професор; доцент;
старший викладач, викладач, асистент, викладач-стажист; науковий працівник бібліотеки; завідувач аспірантури, докторантури. Крім того, постановою Кабінету Міністрів України від 23.03.2011 р. № 373 «Про встановлення надбавки педагогічним працівникам дошкільних, позашкільних, загальноосвітніх, професійно-технічних навчальних закладів І—II рівня акредитації, інших установ і закладів незалежно від їх підпорядкування» встановлено надбавку за престижність праці в граничному розмірі — 20% посадового окладу (ставки заробітної плати) всім педагогічним працівникам установ і закладів освіти незалежно від відомчого підпорядкування. Перелік посад яких затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 14.06.2000 р. № 963 «Про затвердження переліку посад педагогічних та науково-педагогічних працівників».
   Надбавка за престижність праці встановлюється до посадового окладу (ставки заробітної плати, в тому числі годинної), визначеного з урахуванням підвищень, передбачених нормативно-правовими актами з оплати праці.
   Наприклад, директорові, який має педагогічне навантаження (9 год на тиждень), надбавка встановлюється як за основною педагогічною посадою, так і за педагогічне навантаження, яке він виконує, незалежно
від виду оплати, а саме; за тарифікацією чи з погодинного розрахунку.
   Працю педагогічних працівників оплачують відповідно до наказу Міністерства освіти і науки України від 26.09.2005 р. № 557 «Про впорядкування умов оплати праці та затвердження схем тарифних розрядів працівників навчальних закладів, установ освіти та наукових установ» та Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженої наказом Міністерства освіти України від 15.04.93 р. № 102.
   
   Чи має право тренер-викладач у вищих навчальних закладах III—IV рівнів акредитації на надбавку за вислугу років та грошову винагороду за сумлінну працю і зразкове виконання службових обов'язків за постановою Кабміну від 17.05.2002 р. N9 660?
Л. Синиця, Одеська обл.


   Відповідь. За пунктом 1 постанови Кабінету Міністрів України від 17.05.2002 р. № 660 «Про встановлення окремим категоріям працівників спортивних шкіл та спеціалізованих навчальних закладів спортивного профілю надбавок за вислугу років та грошової винагороди за сумлінну працю і зразкове виконання службових обов'язків» керівникам, їхнім заступникам з основного виду діяльності, тренерам-викладачам, тренерам-методистам, інструкторам-методистам, акомпаніаторам спортивних шкіл усіх типів та тренерам-викладачам спеціалізованих навчальних закладів спортивного профілю встановлюється щомісячна надбавка за вислугу років залежно, від стажу роботи в закладах, установах та організаціях фізичної культури і спорту та щорічна грошова винагорода за сумлінну працю, зразкове виконання службових обов'язків.

   На виконання п. 2 цієї постанови затверджено наказ Державного комітету України з питань фізичної культури і спорту від 29.12.2002 р. № 2850 «Про затвердження Порядку виплати щомісячної надбавки за вислугу років і Порядку виплати щорічної грошової винагороди за сумлінну працю, зразкове виконання службових обов'язків окремим категоріям працівників спортивних шкіл усіх типів та спеціалізованих навчальних закладів спортивного профілю», в якому також визначено перелік працівників спортивних шкіл усіх типів та спеціалізованих навчальних закладів спортивного профілю, які мають право на такі виплати.

Джерело: Право на виплату надбавок до посадового окладу // Праця i зарплата. - 2016. - 17 серпня (№ 31). - С. 10.

Газета знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41.

Немає коментарів:

Дописати коментар