Translate

неділя, 25 вересня 2016 р.

Про оплату праці медпрацівників дитячо-юнацької спортивної школи

   Роз'яснюе головний спеціаліст Фінансово-економічного департаменту Міністерства охорони здоров'я України Ірина ДЕРЕГЛАЗОВА

   Як оплачувати працю медпрацівника, який має диплом фельдшера та обіймає посаду медсестри у ДЮСШ профспілкової організації, але не має медичної категорії, тарифний розряд йому присвоюється згідно з наказом Мінпраці та МОЗ України від 05.10.2005 р. № 308/519?
О. Костенко, м. Суми

   Відповідь. За Положенням про дитячо-юнацьку спортивну школу, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 05.11.2008 р. № 993, спортивні школи можуть бути державної, комунально? або приватної форми власності.
   Медичне супроводження підготовки вихованців спортивної школи провадиться відповідно до спільних нормативних документів Міністерства молоді та спорту і МОЗ України.
   Лікар або середній медичний працівник спортивної школи забезпечує медичний контроль за проведенням навчально-тренувальної та спортивної роботи, а також за потреби надає першу медичну допомогу вихованцям.
   З метою запобігання погіршенню здоров'я вихованців спортивної школи лікар або середній медичний працівник провадить:
контроль за проходженням вихованцями диспансерного обстеження (не менш як два рази на рік);
додатковий медичний огляд перед участю в змаганнях, після захворювання або травми;
контроль за використанням вихованцями медико-відновлювальних та заборонених до вживання засобів;
відсторонення вихованців від занять за станом здоров'я; контроль за додержанням строків поновлення занять після захворювання або травми;
контроль за додержанням санітарно-гігієнічних норм у місцях проведення навчально-тренувальних занять та змагань, а також під час їхнього проведення;
облік та аналіз нещасних випадків і травм учнів під час занять.
   Робота медичних працівників спортивної школи має бути організована відповідно до вимог законодавства.
   Умови оплати праці працівників сфери охорони здоров'я та соціального захисту населення України затверджені наказом Мінпраці та МОЗ України від 05.10.2005 р. № 308/519 «Про впорядкування Умов оплати праці працівників закладів охорони здоров'я та установ соціального захисту населення» (далі — Умови), розробленим на виконання постанови Кабінету Міністрів України від 30.08.2002 р. № 1298 «Про оплату праці працівників на основі Єдиної тарифної сітки розрядів і коефіцієнтів з оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери» (із змінами).
   Відповідно до п. 1.4 Умов розміри посадових окладів (тарифних ставок) працівників закладів охорони здоров'я визначаються за тарифними розрядами Єдиної тарифної сітки, які встановлюються професіоналам, фахівцям залежно від наявної кваліфікаційної категорії, робітникам — кваліфікаційного розряду в межах діапазону, визначеного для цих посад (професій) Довідником кваліфікаційних характеристик . професій працівників, і відображаються в тарифікаційному списку.
   Оплачують працівникам Фактично відпрацьований час, виходячи з посадового окладу (тарифної ставки). або залежно від виконання норм виробітку і відрядних розцінок з урахуванням підвищень, доплат та надбавок, передбачених чинним законодавством.
   Відповідно до пп. 2 п. 2.2.8. Умов сестрам медичним поліклінік і стаціонарів, з дієтичного харчування, з лікувальної фізкультури, з масажу, зі стоматології, з фізіотерапії та іншим встановлюється від 6 до 9 тарифного розряду залежно від кваліфікаційної категорії.
   Відповідно до Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників (Випуск 78 «Охорона здоров'я») кваліфікаційні вимоги до посади сестра медична без категорії: неповна вища освіта (молодший спеціаліст) або базова вища освіта (бакалавр) за напрямом підготовки «Медицина», спеціальністю «Сестринська справа», «Лікувальна справа» або «Акушерська справа»; спеціалізація — за профілем роботи, без вимог до стажу роботи.
   Умови (п. 1) застосовуються під час обчислення заробітної плати
працівникам сфери охорони здоров'я та соціального захисту населення України незалежно від під-порядкування.
   Чинність Умов на приватні підприємства не поширюється.
   Статтею 8 Закону України «Про оплату праці» передбачено, що держава регулює оплату праці працівників підприємств усіх форм власності через установлення розміру мінімальної заробітної плати та інших державних норм і гарантій, установлення умов і розмірів оплати праці керівників підприємств, заснованих на державній, комунальній власності, працівників підприємств, установ та організацій, що фінансуються чи дотуються з бюджету, а також через оподаткування доходів працівників.
   Мінімальна заробітна плата — це законодавчо встановлений розмір заробітної плати за просту, не-кваліфіковану працю, нижче якого не може провадитися оплата за виконану працівником місячну, а також погодинну норму праці. Розмір мінімальної заробітної плати (нині 1450 грн) не може бути зменшено.
   Відповідно до п. З ст. 63 Господарського кодексу України підприємство самостійно визначає свою організаційну структуру, встановлює чисельність працівників і штатний розпис.
   На всіх підприємствах, які використовують найману працю, між власником або уповноваженим ним органом і трудовим колективом або уповноваженим ним органом має укладатися колективний договір, яким регулюються виробничі, трудові та соціально-економічні відносини трудового колективу з адміністрацією підприємства. Вимоги до змісту і порядок укладення колективних договорів визначаються законодавством про колективні договори.
   Статтею 94 КЗпП визначено, що розмір заробітної плати залежить від складності та умов виконуваної роботи, професійно-ділових якостей працівника, результатів його праці та господарської діяльності підприємства, установи, організації і максимальним розміром не обмежується.
   Ураховуючи викладене, розмір заробітної плати медичних працівників у приватних підприємствах установлюється власником з урахуванням норм чинного законодавства України з питань оплати праці.

Джерело: Про оплату праці медпрацівників дитячо-юнацької спортивної школи  // Праця i зарплата. - 2016. -17 серпня (№ 31). - С. 13.

Газета знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41.

Немає коментарів:

Дописати коментар