Translate

середа, 23 листопада 2016 р.

Яким має бути розмір мінімальної пенсії?


      Однією з найпопулярніших рубрик нашої газети є «Пошта «Кур'єра». Ми щодня отримуємо листи від читачів, визначаємо за ними найактуальніші питання та роз'яснюємо їх на сторінках видання. Останнім часом надходить багато листів щодо розміру мінімальної пенсії.
Галина МАСТЮГІНА, начальник відділу з питань призначення пенсій Пенсійного фонду України
   Роз'яснимо, як визначається мінімальна пенсія, на прикладі одного з листів:
   «Я народилася 27.10.1958. З 1976-го по 2000 р. працювала в громадському харчуванні. Маю 25 років 1 місяць страхового стажу. 27 квітня 2016 року вийшла на пенсію, отримую 1003 гри.
1.    Чому мені вказали, щоб я взяла довідку про зарплату з 1995-го по 2000 р., а не
я сама вибирала період?
2.    За якого стажу роботи встановлюється мінімальна пенсія?
3.    Чи будуть під час перерахунків пенсій піднімати мінімальну пенсію?»
     Період
   Статтею 40 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» (далі — Закон) встановлено порядок визначення заробітної плати (доходу) для обчислення пенсії.
   Тож для обчислення пенсії враховується заробітна плата (дохід) за весь період страхового стажу починаючи з 1 липня 2000 року. За бажанням пенсіонера та за умови підтвердження довідки про заробітну плату первинними документами або в разі, якщо страховий стаж починаючи з 1 липня 2000 року становить менше 60 місяців, для обчислення пенсії також враховується заробітна плата (дохід) за будь-які 60 календарних місяців страхового стажу підряд по 30 червня 2000 року незалежно від перерв.
   При цьому Порядком подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій відповідно до Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» (затверджено постановою правління Пенсійного фонду України від 25.11.2005 № 22-1) встановлено, що для підтвердження заробітної плати за бажанням пенсіонера подається довідка про заробітну плату (дохід) до 1 липня 2000 року із зазначенням у ній назв первинних документів, на підставі яких її видано, їх місцезнаходження та адреси, за якою можливо провести перевірку відповідності змісту довідки первинним документам.
   Тобто Ви маєте право у будь-який час звернутися до управління Пенсійного фонду за місцем отримання пенсії із заявою щодо перерахунку пенсії та надати довідку за будь-які інші 60 календарних
місяців страхового стажу підряд по 30 червня 2000 року незалежно від перерв. При цьому перерахунок Вашої пенсії (в разі доцільності) буде проведено у строки, встановлені статтею 45 Закону (з першого числа місяця, в якому пенсіонер звернувся за перерахунком пенсії, якщо відповідну заяву з усіма необхідними документами подано ним до 15 числа включно, і з першого числа наступного місяця, якщо заяву з усіма необхідними документами подано ним після 15 числа).
   Тепер щодо того, що Вам вказали, за який період взяти довідку про зарплату. Людина, зазвичай, не може визначитися, який саме період заробітку доцільно врахувати для обчислення її пенсії, тому на допомогу приходять спеціалісти з призначення пенсій управлінь Пенсійного фонду. Провівши відповідний розрахунок, із наданих пенсіонером довідок вони обирають заробіток за найбільш вигідний період, тобто обирають ті 60 місяців роботи підряд по 30 червня 2000 року, коли особа отримувала більший заробіток.
    Розмір
Стаття 28 Закону передбачає, що за наявності у жінок ЗО років страхового стажу встановлюється мінімальний розмір пенсії за віком у розмірі прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність.
   За наявності страхового стажу меншої тривалості пенсія за віком встановлюється в розмірі, пропорційному наявному страховому стажу, виходячи з мінімального розміру пенсії за віком.
   Оскільки розмір Вашої пенсії, визначений відповідно до статті 27 Закону з урахуванням страхового стажу 25 років 1 місяць та заробітку, обчисленого у встановленому порядку, не досягає мінімального, пенсію Вам виплачують у розмірі, пропорційному наявному страховому стажу, виходячи з мінімального розміру пенсії за віком (1130 грн).
   Крім того, згідно з частиною третьою статті 29 Закону встановлено відповідний компенсатор за підвищення загальновстановленого пенсійного віку жінкам. До Вашої пенсії встановлено підвищення в розмірі 12,5% пенсії, обчисленої відповідно до етапі 27 Закону, за вихід на пенсію на п'ять півріч пізніше.
                   Перерахунок
   У разі збільшення розміру прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, визначеного законом, підвищується розмір пенсії, обчислений відповідно до етапі 28 Закону. Водночас такий перерахунок здійснюється, якщо особа не працює та не є підприємцем.
   З 1 грудня поточного року розмір прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, становитиме 1247 грн. Виходячи із зазначеного прожиткового мінімуму розмір Вашої пенсії як пенсіонера, який не працює, буде перераховано пропорційно набутому страховому стажу з урахуванням зазначеного прожиткового мінімуму.

Джерело: Яким має бути розмір мінімальної пенсії? // Пенсійний кур`єр. - 2016. - 18 листопада (№ 46). - С. 3.

Газета знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41.

Немає коментарів:

Дописати коментар