Translate

четвер, 16 листопада 2017 р.

Чи можна оформити дарчу на земельний пай?

   Дідусь хоче після своєї смерті залишити земельний пай онучці, хоча має ще дружину і дітей. Чи можна оформити дарчу на земельний пай, щоб ніхто інший не претендував потім на це майно?
Людмила, Рівненська обл.

   Ні. До набрання чинності ЗУ «Про обіг земель сільськогосподарського призначення», але не раніше 1 січня 2018 року, не допускається купівля-продаж або іншим способом відчуження і зміна цільового призначення земельних ділянок, виділених в натурі власникам земельних часток (паїв) для ведення особистого селянського господарства, крім передачі їх у спадщину, обміну однієї ділянки на іншу відповідно до закону та вилучення (викупу) ділянок для суспільних потреб.
   Тому дідусь може залишити земельний пай онучці лише за заповітом. Також слід врахувати, що пай за заповітом буде належати онучці, якщо дружина та діти не є особами, які мають право на обов'язкову частку у спадщині. Особи, які мають обов'язкову частку у спадщині (малолітні, неповнолітні, повнолітні непрацездатні діти спадкодавця, непрацездатна вдова чи вдівець, непрацездатні батьки), спадкують половину частки, що належала б кожному з них у разі спадкування за законом, незалежно від змісту заповіту.


Джерело:  Чи можна оформити дарчу на земельний пай? // Жінка. - 2017. - № 11. -  С. 35. 
Газета знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41

Немає коментарів:

Дописати коментар