Translate

вівторок, 20 лютого 2018 р.

Право на пенсію за віком на пільгових умовах

    3 1992 до 2010 р. працював помічником механіка на пасажирських теплоходах у системі водного транспорту. Чи маю право на пільгову пенсію за Списком № 2?
Л. Снитко, Черкаська обл.


    Відповідь. Згідно зі ст. 114 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» право на пенсію за віком на пільгових умовах незалежно від місця останньої роботи мають особи, які працювали на роботах з особливо шкідливими й особливо важкими умовами праці за Списком № 1 та на інших роботах із шкідливими й важкими умовами праці за Списком № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України, та за результатами атестації робочих місць.
    Підрозділом 3 «Морський і річковий флот» розділу XXVIII «Транспортні послуги» Списку № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 16.01.2003 р. № 36 (чинною на період Вашої роботи), передбачено професії та посади робітників машинної команди плавскладу морського і річкового флоту, зокрема машиністів, механіків, мотористів.
    При цьому правом на пенсію за віком на пільгових умовах відповідно до названої позиції Списку користуються машиністи, механіки та мотористи всіх найменувань, віднесених до машинної команди плавскладу морського і річкового флоту, в разі підтвердження відповідного права за результатами атестації робочих місць за умовами праці.
    Також відповідно до Національного класифікатора України ДК 003:2010 «Класифікатор професій» (додаток В), затвердженого наказом Держспоживстандарту України від 28.07.2010 р. №327, похідні слова до професій (професійних назв робіт) можуть застосовуватися за умови збереження галузевої та функціональної належності, кваліфікаційних вимог, виключення дублювання, збереження коду новоутвореної професії. Зокрема, цим додатком передбачено похідні слова «старший», «помічни», «перший», «другий» тощо.  Якщо професійна назва робіт утворюється за допомогою похідних слів, передбачених Класифікатором професій, і при цьому зберігається галузева та функціональна належність, кваліфікаційні вимоги та код новоутвореної професії, право на пенсію за віком на пільгових умовах відповідних працівників визначається на тих самих умовах, що і працівників базової професії.

Джерело:  Право на пенсію за віком на пільгових умовах // Праця і зарплата. - 2018. - № 5. -  С. 22.
Газета знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41

Немає коментарів:

Дописати коментар