Translate

вівторок, 20 лютого 2018 р.

Право на пенсію за віком на пільгових умовах

    Чи поширюється позиція  «Електрики» пункт «б» Списку № 2, затвердженого постановою Ради Міністрів СРСР від 22.08.56 р. № 1173, на робітничі професії «електрослюсар» та «електромонтер»?
Н. Коваленко, м. Полтава


    Відповідь. Згідно з п. З Порядку застосування Списків № Т і № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників при обчисленні стажу роботи, що дає право на пенсію за віком на пільгових умовах, затвердженого наказом Мінпраці України від 18.11.2005 р. № 383, зареєстрованим у Мін'юсті України 01.12.2005 р. за № 1451/11731 (далі — Порядок), під час визначення права на пенсію за віком на пільгових умовах застосовуються Списки, що були чинними на період роботи особи. До пільгового стажу зараховується весь період роботи на відповідних посадах або за професіями незалежно від дати їхнього внесення до Списків за умови підтвердження документами відповідних умов праці за час виконання роботи до 21 серпня 1992 р. та за результатами проведення атестації робочих місць за умовами праці після 21 серпня 1992 р.
    У разі визначення права на пенсію за віком на пільгових умовах працівників, які працювали у шкідливих і важких умовах праці до 1 січня 1992 р., застосовуються Списки № 1 і № 2 виробництв, цехів, професій і посад на підземних роботах, на роботах із шкідливими і важкими умовами праці, робота в яких дає право на державну пенсію на пільгових умовах і в пільгових розмірах, затверджені постановою Ради Міністрів СРСР від 22.08.56 р. № 1173.

    При цьому слід мати на увазі, що Списки № 1 і № 2 складено за виробничою ознакою, тобто види і підвиди виробництв (робіт) виділено в них за відповідними розділами та підрозділами. Кожен розділ Списків — це один або кілька видів економічної діяльності з віднесеними до них виробництвами або одне самостійне виробництво.
    Також слід ураховувати, що у Списках передбачено поділ на категорії працівників: п. «а» відповідних розділів Списків перелічено професії робітників, п. «б» — професії, посади фахівців і керівників (інженерно-технічних працівників).
    Отже, п. «б» Списків поширюються лише на інженерно-технічних працівників, посади (професії) яких перелічені цим підпунктом.

Джерело:  Право на пенсію за віком на пільгових умовах // Праця і зарплата. - 2018. - № 5. -  С. 22.
Газета знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41

Немає коментарів:

Дописати коментар