Translate

вівторок, 20 лютого 2018 р.

Про надання іншого дня відпочинку

    Чи має право роботодавець надавати день відпочинку (ст. 72 КЗпП) працівникові, який ще не відпрацював у вихідний день (надання вихідного дня наперед)? Чи вважатиметься це порушенням чинного законодавства України?
Л. Рябошапка, м. Запоріжжя

    Відповідь. Залучення працівників до роботи у вихідний день регулюється ст. 71 КЗпП, згідно з положеннями якої робота у вихідні дні забороняється. Залучення окремих працівників до роботи в ці дні допускається тільки з дозволу виборного органу первинної профспілкової організації (профспілкового представника) підприємства, установи, організації і лише у виняткових випадках, визначених ч. 2 цієї статті.
    Статтею 72 КЗпП передбачено, що робота у вихідний день може компенсуватися за згодою сторін наданням іншого дня відпочинку або у грошовій формі у подвійному розмірі. Спосіб компенсації роботи у вихідний день (надання іншого вихідного дня чи підвищеної оплати) визначається за згодою сторін трудового договору і в наказі (розпорядженні) про залучення працівників до роботи у вихідний день роботодавець повинен конкретно зазначити, в який саме спосіб працівникові буде компенсуватися робота у вихідний день.
    Отже, оскільки інший день відпочинку надається як компенсація за роботу у вихідний день, то надання такого дня перед залученням працівника до роботи у його вихідний день є порушенням законодавства про працю.


Джерело:  Про надання іншого дня відпочинку // Праця і зарплата. - 2018. - № 5. -  С. 21.
Газета знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41

Немає коментарів:

Дописати коментар