Translate

вівторок, 20 лютого 2018 р.

Право на пенсію за віком на пільгових умовах

    Чи належить професія машиніста парової пересувної депарафінізаційної установки до робіт зі шкідливими умовами праці?
    Чи дає право на пенсію за віком на пільгових умовах робота за цією професією?
Н. Холодко, м. Харків


    Відповідь. Згідно зі ст. 114 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» право на пенсію за віком на пільгових умовах незалежно від місця останньої роботи мають особи, які працювали на роботах з особливо шкідливими й особливо важкими умовами праці за Списком № 1 та на інших роботах із шкідливими й важкими умовами праці за Списком № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України, та за результатами атестації робочих місць.
    Тобто підставою для призначення пенсії за віком на пільгових умовах є насамперед наявність професії (посади) та виробництва в конкретному Списку, а також підтвердження відповідних умов праці працівника за результатами атестації робочих місць за умовами праці впродовж повного робочого дня (не менш ніж 80%), установленого для такого виробництва, робіт, професій та посад. Відсутність хоча б однієї з цих умов не дає права працівникові на таку пенсію.
    При цьому відповідне право визначається згідно з названими Списками.
   У такому разі слід керуватися підрозділом 3 «Перероблення нафти, газу та газового конденсату, вугілля та сланцю» розділу XII «Буріння, видобування та перероблення нафти, газу та газового конденсату, перероблення вугілля та сланцю» Списку № 2, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 24.06.2016 р. № 461.
   Оскільки професія «машиніст парової пересувної депарафінізаційної установки» не передбачена названим розділом Списку, відповідні робітники правом на пенсію за віком на пільгових умовах не користуються.

Джерело:  Право на пенсію за віком на пільгових умовах // Праця і зарплата. - 2018. - № 5. -  С. 22.
Газета знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41

Немає коментарів:

Дописати коментар