Translate

вівторок, 20 лютого 2018 р.

Щодо скорочення робочого дня напередодні святкового

   Чи можна працівникові, який працює на умовах неповного робочого тижня, скорочувати робочий день на одну годину напередодні святкового дня?
М. Ядловська, Львівська обл.


    Відповідь. Згідно зі статтею 53 КЗпП напередодні святкових і неробочих днів (ст. 73) тривалість роботи працівників, крім зазначених ст. 51 КЗпП, скорочується на одну годину як за п'ятиденного, так і за шестиденного робочого тижня. При цьому оплата праці провадиться в розмірі повної тарифної ставки, повного окладу.
    Однак режим роботи на умовах не повного робочого часу передбачає оплату праці пропорційно до відпрацьованого часу чи залежно від виробітку (ст. 56 КЗпП). Тобто такій категорії працівників оплачують фактично відпрацьований час. Зменшення кількості відпрацьованих годин напередодні святкових і неробочих днів для них V такому разі неминуче потягне за собою зменшення розміру оплати праці.
    Тому скорочення роботи перед святами передбачено тільки для працівників з установленою законодавством нормою тривалості робочого часу — 40 год на тиждень.
   Якщо працівник працює на умовах неповного робочого тижня і в передсвятковий день тривалість його робочого часу становить 8 год. цього дня доцільно все-таки скоротити тривалість роботи на одну годину.

Джерело:  Щодо скорочення робочого дня напередодні святкового // Праця і зарплата. - 2018. - № 5. -  С. 21.
Газета знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41

Немає коментарів:

Дописати коментар