Translate

середа, 11 квітня 2018 р.

Пенсія у зв’язку з втратою годувальника

    Мій чоловік помер 2016 року. Уже рік я не можу перейти на його пенсію у зв'язку з неможливістю отримати довідку про заробітну плату за період його роботи в зоні відчуження, оскільки підприємство, на якому він працював, перейшло в управління Київського відділення Укртелекому, а архівні дані залишилися на підприємстві Укрспецзв'язку, яке не є правонаступником. Як бути в такому разі?

    Статтею 54 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» передбачено, що пенсії у зв'язку з втратою годувальника внаслідок Чорнобильської катастрофи може бути призначено за бажанням громадянина із заробітку, одержаного за роботу в зоні відчуження в 1986—1990 роках, у розмірі відшкодування фактичних збитків, який визначається згідно із законодавством. Дружинам (чоловікам), які втратили годувальника із числа учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, віднесених до категорії 1, пенсія у зв’язку з втратою годувальника призначається незалежно від причинного зв’язку смерті з Чорнобильською катастрофою.    Довідки про заробітну плату за період роботи з ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС видають підприємства, установи та організації, з яких осіб було відряджено на ліквідаційні роботи.
    У разі ліквідації підприємства, установи, організації, з яких особу було відряджено на ліквідаційні роботи, з визначенням правонаступника довідку про заробітну за роботу в зоні відчуження видає правонаступник, але тільки за наявності в нього архівних документів, що підтверджують роботу особи в зоні відчуження.
    У разі якщо підприємство, установу, організацію ліквідовано без визначення правонаступника, довідка про заробітну плату за роботу в зоні відчуження видається в порядку, визначеному постановою Кабінету Міністрів України від 26.09.2012 № 886.
 
Джерело: Пенсія у зв’язку з втратою годувальника // Пенсійний кур'єр. - 2018. - № 10. -  С. 4.
Газета знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41
 

Немає коментарів:

Дописати коментар