Translate

середу, 2 жовтня 2019 р.

Щодо розміру пенсії учасника бойових дій

    Як визначається розмір пенсії за віком учасникам бойових дій?
М. Гладун, м. Харків

    Відповідь. Учасникам бойових дій призначаються дострокові пенсії за віком. Розмір пенсії за віком визначається за ст. 27 і з урахуванням ст. 28 Закону України від 09.07.2003 р. № 1058-ІV «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування». Тобто залежить від страхового стажу і заробітку особи, та за наявності потрібного страхового стажу (35 років для чоловіків та З0 — для жінок) учасники бойових дій забезпечуються мінімальним розміром пенсії (на рівні прожиткового мінімуму, встановленого законом для осіб, що втратили працездатність). Якщо їхній страховий стаж перевищує 35 і З0 років відповідно. встановлюється доплата за понаднормовий стаж.
   До пенсій учасників бойових дій установлюється підвищення в розмірі 25% прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб, з 1 липня 2019 р. — 391 грн (1564 грн х х 25%) та цільова грошова допомога в розмірі 40 грн. Крім того, може бути встановлено:
    надбавку на непрацездатних осіб, які перебувають на їхньому утриманні (зокрема на дітей до 18-річного віку — 150 грн на кожного утриманця);
    надбавку на догляд (одиноким особам, які потребують постійного догляду);
    пенсію за особливі заслуги перед Україною (за наявності відповідного права).
   Учасникам бойових дій у період Великої Вітчизняної війни 1941—1945 рр., яким виповнилося 85 років і більше, надаються пільги, встановлені ст. 13 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» для осіб з інвалідністю внаслідок війни І групи (замість 25% прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб, пенсія підвищується на 50% цього самого прожиткового мінімуму).
    Крім того, постановою Кабінету Міністрів України від 28,07.2010 р. № 656 «Про встановлення щомісячної державної адресної допомоги до пенсії особам з інвалідністю внаслідок війни та учасникам бойових дій» установлено, що учасникам бойових дій, у яких щомісячний розмір пенсійних виплат (з урахуванням надбавок, підвищень, додаткових пенсій, цільової грошової допомоги, сум індексації та інших доплат до пенсій, установлених законодавством, крім пенсій за особливі заслуги перед Україною) не досягає 165% прожиткового мінімуму, встановленого законом для осіб, що втратили працездатність, виплачується щомісячна державна адресна допомога в сумі, якої не вистачає до зазначеного розміру.
    З 1 липня 2019 р. мінімальний розмір пенсійної виплати учасників бойових дій становить 2580.60 грн (165% прожиткового мінімуму, встановленого законом для осіб, що втратили працездатність).
    Учасникам бойових дій у період Другої світової війни, яким виповнилося 85 років і більше, щомісячна державна адресна допомога встановлюється в розмірі, встановленому для осіб з інвалідністю внаслідок війни І групи (з 1 липня 2019 р. розмір пенсійної виплати таких осіб не має бути менш ніж 10166 грн (1564 грн х 650%).
    У разі зміни прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, буде проведено перерахунок зазначеної допомоги виходячи з нового розміру прожиткового мінімуму.

Джерело: Щодо розміру пенсії учасника бойових дій // Праця та зарплата. - 2019. - № 5. - С. 15.
Газета знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41

Немає коментарів:

Дописати коментар