Translate

середу, 2 жовтня 2019 р.

Щодо оплати праці медичних сестер

    Чи застосовується п. 5.2 «Чергування у стаціонарі» Умов, затверджених Мінпраці та МОЗ України від 05.10.2005 р. № 308/519, до умов оплати праці сестер медичних та молодших медичних сестер (санітарок) реабілітаційних безперервно діючих установ соціального захисту населення?
М. Павленко, м. Харків

    Відповідь. За статтею 33 Закону України «Про реабілітацію осіб з інвалідністю в Україні» медична реабілітація осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю проводиться в лікувально-профілактичних закладах, реабілітаційних установах відповідного типу. Медична реабілітація включає всі види відновного лікування, в тому числі у стаціонарних умовах.
    Порядок організації чергувань медичних працівників у стаціонарі та оплата їхньої праці визначені п. 5.2 Умов оплати праці працівників закладів охорони здоров'я та установ соціального захисту населення, затверджених наказом Мінпраці та МОЗ України від 05.10.2005 р. № 308/519 (зі змінами, далі — Умови).
    Чергування в стаціонарах здійснюється за рахунок місячної і понад місячної норми робочого часу працівника. Робочий час медичних працівників ураховується помісячно. Місячна норма робочого часу визначається виходячи з установленої для такого працівника щоденної тривалості робочого часу, передбаченої для шестиденного робочого тижня, та кількості робочих днів у такому місяці. У місячній нормі робочого часу враховуються всі види робіт, які виконуються працівниками (тобто основна робота, чергування, виклик для надання допомоги хворим вдома тощо).
    Забороняється залучати до роботи в нічний час та до надурочних робіт осіб, перелічених ст. 55 і 63 КЗпП.
    Чергування в межах місячної норми робочого часу забезпечується штатними медичними працівниками за рахунок зменшення тривалості змін упродовж місяця.
    Якщо чергування здійснювалося в робочі дні згідно з графіком роботи в межах місячної норми робочого часу, то додаткова оплата (понад посадовий оклад) не проводиться.
    Чергування за графіком у вихідний і святковий день у межах місячної норми робочого часу може компенсуватися за згодою сторін наданням іншого дня відпочинку або в розмірі одинарної годинної ставки понад оклад (ст. 72, 107 КЗпП).
    Лікарі та фахівці з базовою та неповною вищою медичною освітою можуть залучатися за їхньої згоди до чергувань понад місячну норму робочого часу без обіймання штатних посад з оплатою з фонду оплати праці.
    У такому разі оплата роботи, яка виконується в робочі дні тижня, проводиться понад оклад, а у вихідний день за графіком, святковий чи неробочий день — у розмірі подвійної годинної або денної ставки понад оклад (ст. 106 і 107 КЗпП).
    Чергування в нічний час додатково оплачується в розмірах, визначених п. 3.2 Умов. У разі продовження працівником роботи внаслідок неявки працівника, якого він замінює, до моменту закінчення зміни та в разі неможливості замінити його іншим працівником оплачуються фактично відпрацьовані години як робота в надурочний час (ст. 106 КЗпП).
    Чергування понад місячну норму робочого часу не є сумісництвом.
    Залучення працівників до чергувань понад місячну норму робочого часу можливе тільки в тих випадках, коли в закладі відсутні вакантні посади за цією спеціальністю.
    Годинні та денні ставки, передбачені п. 5.2 Умов, визначаються виходячи з посадового окладу, встановленого з урахуванням підвищень.

Джерело: Щодо оплати праці медичних сестер // Праця та зарплата. - 2019. - № 5. - С. 9.
Газета знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41

Немає коментарів:

Дописати коментар