Translate

четвер, 3 жовтня 2019 р.

Право на доплати до посадового окладу

    За значні здобутки у сільському господарстві я працівник нагороджений орденом Трудової Слави III ступеня та Почесною грамотою Кабінету Міністрів України. На які доплати до посадового окладу за орден Трудової Слави III ступеня він має право?
В. Шевчук, Дніпропетровська обл.

    Відповідь. За пунктом 13 Положення про Почесну грамоту Кабінету Міністрів України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 20.08.2008 р. № 728 (далі — Положення), нагородженим Почесною грамотою особам одноразова винагорода може встановлюватися і виплачуватися за рахунок коштів підприємства, установи та організації, де вони працюють, згідно з рішенням керівника. Виплата одноразової винагороди проводиться в межах фонду оплати праці відповідного підприємства, установи та організації.
    Водночас будь-яких виплат нагородженим орденом Трудової Слави III ступеня чинним законодавством не передбачено.

    Відповідно до ст. 15 Закону України «Про оплату праці» форми і системи оплати праці, норми праці, розцінки, тарифні- сітки, схеми посадових окладів, умови запровадження та розміри надбавок, доплат, премій, винагород та інших заохочувальних, компенсаційних і гарантійних виплат установлюються підприємствами самостійно в колективному договорі з дотриманням норм і гарантій, передбачених законодавством, генеральною, галузевими (міжгалузевими) і територіальними угодами.
    Тобто підприємствам надано право самостійно визначати умови та розміри преміювання. Якщо на підприємстві є положення про преміювання, яке є складовою частиною чинної на підприємстві системи оплати праці, то всі питання, пов'язані з преміюванням працівників, передбачаються в ньому.
    Рішення про виплату премії та її розмір ухвалюється керівником підприємства та оформляється наказом (розпорядженням) по підприємству.

Джерело: Право на доплати до посадового окладу // Праця та зарплата. - 2019. - № 6. - С. 6.
Газета знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41

Немає коментарів:

Дописати коментар