Translate

суботу, 9 листопада 2019 р.

Щодо порядку подання документів для призначення та перерахунку пенсій

    За призначенням пенсії у зв'язку з втратою годувальника звертається дружина за померлого чоловіка. Чи можна підтвердити факт перебування на утриманні померлого годувальника (чоловіка) відміткою в паспорті про реєстрацією дружини за однією адресою з чоловіком?
    Статтею 36 Закону 1058 передбачено, зокрема, що пенсія у зв'язку з втратою годувальника призначається непрацездатним членам сім'ї померлого годувальника, які були на його утриманні.
    Згідно з Порядком подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій згідно з Законом України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування», затвердженим постановою правління Пенсійного фонду України від 25.11.2005 №22-1 (далі - Порядок 22-1), за документ, що засвідчує факт перебування на утриманні непрацездатних членів сім'ї, приймаються довідки житлово-експлуатаційних або інших організацій з місця проживання (реєстрації), або довідки органів місцевого самоврядування, або довідки про реєстрацію місця проживання (разом з годувальником за однією адресою), видані згідно з вимогами статті 3 Закону України».
    Отже, відмітка в паспорті дружини про реєстрацію за однією адресою з годувальником (чоловіком) підтверджує перебування на утриманні померлого годувальника.
    При цьому варто враховувати дані про місце проживання (реєстрацію) годувальника, що  знаходяться в пенсійній справі (якщо годувальник пенсіонер).

Джерело: Щодо порядку подання документів для призначення та перерахунку пенсій  // Вісник пенсійного фонду України. - 2019. - № 10. - С. 36-37.
Журнал знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41

Немає коментарів:

Дописати коментар