Translate

неділя, 16 лютого 2020 р.

Розірвання шлюбу для переселенців

    Я є внутрішньо переміщеною особою, хочу розірвати шлюб. Куди мені треба звернутися, щоб отримати свідоцтво про розлучення?

    Внутрішньо переміщені особи не втрачають свого статусу громадян України, а обсяг їхніх прав нічим не обмежується. Відповідно укладати шлюб і розлучатися вони можуть на тих самих підставах, що й інші українські громадяни.
    Особливості процедури розлучення для людей, що мають реєстрацію місця проживання на території так званих ДНР, ЛНР, а також на території АР Крим, виникають у зв'язку із Законом України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб». У ньому передбачено, що внутрішньо переміщена особа має право на проведення державної реєстрації актів цивільного стану та внесення змін № відповідних актових записів за місцем перебування. Тобто перед тим як розпочати судовий процес або позасудову процедуру розлучення, переселенцю з Донбасу чи Криму потрібно отримати довідку про взяття на облік як внутрішньо переміщеної особи, а її копію додати до позовної заяви або заяви про розірвання шлюбу за взаємною згодою.
    Надалі все відбувається за процедурою, передбаченою українським законодавством для всіх українських громадян. Водночас не змінюються ні терміни для ухвалення рішень про розлучення судами, ні терміни оформлення відділами РАЦС документів про розлучення.
   Розлучитися за місцем проживання (у цьому випадку перебування) може будь-який громадянин, зареєстрований у зоні проведення антитерористичної операції та на непідконтрольних Україні територіях.
    Якщо переселенцям треба розірвати шлюб за взаємною згодою, то за наявності неповнолітніх дітей вони подають спільну заяву в суд, а якщо дітей вони не мають, у відділ РАЦС за місцем перебування згідно з відомостями, які зазначено в довідці про взяття на облік. Якщо це розлучення в односторонньому порядку, то подається позовна заява в суд.

Джерело: Розірвання шлюбу для переселенців // Пенсійний кур'єр. - 2020. - № 7. - С. 4.
Газета знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41

Немає коментарів:

Дописати коментар