Translate

неділя, 16 лютого 2020 р.

Щодо коригування середньої зарплати

    На підприємстві відбулося підвищення тарифних ставок (окладів) лише окремій категорії працівників (15% штатного розпису). Чи застосовується в такому разі коефіцієнт підвищення окладів під час розрахунку середньої зарплати для оплати часу відпустки працівникам, яким було підвищено ставки (оклади)?
М. Саченко, м. Дніпро

    Відповідь. За пунктом 10 Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 08.02.95 р. № 100 (далі — Порядок), у разі підвищення тарифних ставок і посадових окладів на підприємстві, в установі, організації відповідно до актів законодавства, а також за рішеннями, передбаченими в колективних договорах (угодах), як у розрахунковому періоді, так і в періоді, впродовж якого за працівником зберігається середній заробіток, заробітна плата, включаючи премії та інші виплати, що враховуються для обчислення середньої заробітної плати, за проміжок часу до підвищення коригується на коефіцієнт їхнього підвищення. На госпрозрахункових підприємствах і в організаціях коригування заробітної плати та інших виплат провадиться з урахуванням їхніх фінансових можливостей.
    Тобто основними умовами коригування середньої заробітної плати є підвищення окладів відповідно до актів законодавства (законів України, зокрема про підвищення розміру мінімальної заробітної плати чи прожиткового мінімуму, постанов Кабінету Міністрів України, зокрема про підвищення окладів працівникам бюджетної сфери тощо), а також відповідні рішення, передбачені колективними договорами щодо підвищення тарифних ставок (окладів).
   Ці норми, як правило, стосуються всіх працівників. У разі скрутного фінансового стану підприємства, використовуючи ст. 14 Закону України «Про оплату праці», можуть підвищити спочатку тарифні ставки (оклади) лише працівникам, у яких вони нижчі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, а через певний термін, не пізніше ніж через шість місяців, підвищити тарифні ставки (оклади) всім іншим працівникам.
   Отже, якщо підвищення посадових окладів окремим працівникам відбулося відповідно до актів законодавства або за рішенням, передбаченим у колективному договорі без підвищення кваліфікації чи переведення на вищеоплачувану роботу, то виплати, які враховуються для обчислення середньої заробітної плати в усіх випадках її збереження відповідно до норм Порядку, коригуються на коефіцієнт підвищення посадового окладу.

Джерело: Щодо коригування середньої зарплати // Праця та зарплата. - 2020. - № 6. - С. 8.
Газета знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41

Немає коментарів:

Дописати коментар