Translate

понеділок, 17 лютого 2020 р.

Про строки виплати премії працівникові в разі звільнення

    Якщо колективним договором підприємства ' передбачено, що премії виплачуються не пізніше від семиденного терміну після завершення періоду, за який проводиться преміювання (оплачується праця), чи може підприємство виплачувати премії значно пізніше цього строку, а також проводити виплати звільненим працівникам пізніше від їхнього останнього робочого дня?
П. Іванчук, м. Київ

    Відповідь. Економічні, правові та організаційні засади оплати праці працівників, які перебувають у трудових відносинах за трудовим договором з підприємствами, установами, організаціями усіх форм власності та господарювання (далі — підприємство), а також з окремими громадянами регулює Закон України «Про оплату праці» (далі — Закон).
    Згідно зі ст. 15 Закону форми і системи оплати праці, норми, праці, розцінки, тарифні сітки, схеми посадових окладів, умови запровадження та розміри надбавок, доплат, премій, винагород та інших заохочувальних, компенсаційних і гарантійних виплат установлюються підприємствами в колективному договорі з дотриманням норм і гарантій, передбачених законодавством, генеральною, галузевими (міжгалузевими) і територіальними угодами.
   Підприємствам надано право самостійно визначати умови та розміри преміювання. Якщо на підприємстві є колективний договір, усі питання, пов'язані з преміюванням працівників, зокрема щодо строків виплати, можуть бути передбачені в ньому або регулюватися окремим положенням про преміювання, яке є складовою частиною чинної на підприємстві системи оплати праці. Тобто премії можуть виплачуватися в наступному періоді після звітного, якщо це передбачено колективним договором.
    Відповідно до ст. 24 Закону терміни виплати заробітної плати встановлюються підприємствами самостійно в колективному договорі або нормативному акті роботодавця з дотриманням норм законодавства.
    Заробітна плата виплачується за фактично відпрацьований час на підставі табелю обліку робочого часу, який заповнюється за звітний місяць.
   У положенні про преміювання доцільно зазначити, що премія виплачується в строки, передбачені колективним договором для виплати заробітної плати, та уточнити, чи нараховується премія працівникам, які звільняються до закінчення звітного періоду, за який має нараховуватися премія, і якщо нараховується, то коли вона має бути виплачена.
   Згідно зі ст. 115 КЗпП під час звільнення працівника виплата всіх сум, що належать йому від підприємства, установи, організації, провадиться в день звільнення. Якщо працівник у день звільнення не працював, то такі суми мають бути виплачені не пізніше від наступного дня після пред'явлення звільненим працівником вимоги про розрахунок. Про нараховані суми, належні працівникові під час звільнення, власник або уповноважений ним орган повинен письмово повідомити працівника перед виплатою таких сум.
   У разі спору про розмір сум, належних працівникові під час звільнення, власник або уповноважений ним орган у будь-якому разі повинен у зазначений у цій статті строк виплатити не оспорювану ним суму.
    При цьому ст. 117 КЗпП установлено, що в разі невиплати з вини власника або уповноваженого ним органу належних звільненому працівникові сум у зазначені строки за відсутності спору про їхній розмір підприємство, установа, організація повинні виплатити працівникові його середній заробіток за весь час затримки до дня фактичного розрахунку.
    За наявності спору про розміри належних звільненому працівникові сум власник або уповноважений ним орган повинен сплатити зазначене в цій статті відшкодування в тому разі, коли спір вирішено на користь працівника. Якщо спір вирішено на користь працівника частково, то розмір відшкодування за час затримки визначає орган, який виносить рішення по суті спору.


Джерело: Про строки виплати премії працівникові в разі звільнення // Праця та зарплата. - 2020. - № 6. - С. 11.
Газета знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41

Немає коментарів:

Дописати коментар