Translate

понеділок, 17 лютого 2020 р.

Установлення доплат за роботу із шкідливими і важкими умовами праці та у нічний час

    У навчальному закладі колективним договором установлено доплату за роботу у нічний час у розмірі 40% для працівників — членів профспілки та в розмірі 35% — для інших працівників.
   Тому один із чотирьох сторожів одержує 35% доплати, а три сторожі — члени профспілки — по 40%, хоча всі працюють за графіком і виконують однакову роботу. Чи правомірно це?
О. Шанін, м. Харків
 
    Відповідь. За статтею 15 Закону України «Про оплату праці» форми і системи оплати праці, норми праці, розцінки, тарифні сітки, схеми посадових окладів, умови запровадження та розміри надбавок, доплат, премій, винагород та інших заохочувальних, компенсаційних і гарантійних виплат установлюються підприємствами самостійно в колективному договорі з дотриманням норм і гарантій, передбачених законодавством, генеральною, галузевими (міжгалузевими) і територіальними угодами.
    Відповідно до ст. 108 КЗпП робота в нічний час оплачується в підвищеному розмірі, який установлюється генеральною, галузевими (регіональними) угодами та колективними договорами, але не нижче від 20% тарифної ставки (окладу) за кожну годину роботи в нічний час.
   Згідно зі ст. 1 Закону України «Про колективні договори і угоди» (далі — Закон) колективний договір укладається на основі чинного законодавства, прийнятих сторонами зобов'язань з метою регулювання виробничих, трудових і соціально-економічних відносин й узгодження інтересів трудящих, власників та уповноважених ними органів.
   Відповідно до ст. 9 Закону положення колективного договору поширюються на всіх працівників підприємств незалежно від того, чи є вони членами профспілки, і є обов'язковими як для роботодавця, так і для працівників підприємства.
   На підставі ст. 21 Закону України «Про оплату праці» забороняється будь-яке зниження розмірів оплати праці залежно від походження, соціального і майнового стану, расової та національної належності, статі, мови, політичних поглядів, релігійних переконань, членства у професійній спілці чи іншому об'єднанні громадян, роду і характеру занять, місця проживання.

Джерело: Установлення доплат за роботу із шкідливими і важкими умовами праці та у нічний час // Праця та зарплата. - 2020. - № 6. - С. 10.
Газета знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41

Немає коментарів:

Дописати коментар