Translate

середа, 11 березня 2020 р.

Щодо оренди земельної частки (паю)

    Кожний із двох спадкоємців за законом успадкував земельний пай у розмірі 1/2 земельної ділянки. Земельні паї було здано в оренду, і та особа, яка їх орендує, виплачує орендодавцям по 1/2 суми загальної вартості земельного паю.
    Як визначається розмір орендної плати і як правильно оформити договір оренди?
К. Мірошниченко, м. Фастів

 
    Відповідь, що надійшла з Держгеокадастру. Типовий договір.оренди земельної частки (паю) затверджено наказом Держкомзему України від 17.01.2000 р. № 5, зареєстрованим у Мін'юсті України 23.02.2000 р. за № 101/4322.
    Згідно з пунктом 2.2 розділу 2 зазначеного договору оренди за користування названою в договорі земельною часткою орендар сплачує орендодавцеві щороку орендну плату (в розрахунку на одну земельну частку) в розмірі (зазначається розмір грошової плати в гривнях, натуральної — кількість продукції, відробіткової — послуги, роботи орендодавцеві).
    Розмір орендної плати визначається за домовленістю між сторонами, але не може бути меншим від розміру, встановленого чинним законодавством.
   Орендна плата, враховуючи невиплачену, підлягає індексації на дату її виплати відповідно до рівня інфляції національної валюти України.
    Водночас статтею 3 Закону України «Про оренду землі» (далі — Закон) визначено, що об'єктами оренди є земельні ділянки, що перебувають у власності громадян, юридичних осіб, комунальній або державній власності.
    Відповідно до ст. 79-1 Земельного кодексу України формування земельної ділянки полягає у визначенні земельної ділянки як об'єкта цивільних прав. Формування земельної ділянки передбачає визначення її площі, меж та внесення інформації про неї до Державного земельного кадастру.
    Земельна ділянка вважається сформованою з моменту присвоєння їй кадастрового номера.
    Відповідно до ст. 13 Закону договір оренди землі — це договір, за яким орендодавець зобов'язаний за плату передати орендареві земельну ділянку у володіння і користування на певний строк, а орендар зобов'язаний використовувати земельну ділянку відповідно до умов договору та вимог земельного законодавства.
    Положеннями ст. 15 Закону визначено, що істотними умовами договору оренди землі є, зокрема, орендна плата із зазначенням її розміру, індексації, способу та умов розрахунків, строків, порядку її внесення і перегляду та відповідальності за її несплату. 
    Відповідно до ч. 2 і 3 ст. 21 Закону розмір, умови і строки внесення орендної плати за землю встановлюються за згодою сторін у договорі оренди (крім строків унесення орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності, які встановлюються відповідно до Податкового кодексу України).
    Обчислюється розмір орендної плати за землю з урахуванням індексів інфляції, якщо іншого не передбачено договором оренди.
    Типовий договір оренди земельної ділянки затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 03.03.2004 р. № 220.

Джерело: Щодо оренди земельної частки (паю) // Праця та зарплата. - 2020. - № 7. - С. 27.
Газета знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41



Немає коментарів:

Дописати коментар