Translate

пʼятниця, 27 березня 2020 р.

Як переселенцям оформити спадщину у період карантину?

    Юридичний порадник роз'яснює алгоритм оформлення спадщини в умовах карантину.

Запитання:
    Я переселенка з м. Макіївка, одинока мати. Проживаю вже п'ять років у м. Вінниця. 30 вересня 2019 року у Донецьку померла моя бабуся. Перед карантином я звернулася до суду, отримала судове рішення та пішла з ним до РАЦС, де мені видали свідоцтво про смерть бабусі, як і треба. Однак нотаріусу подати документи не встигла, бо ввели карантин. Наприкінці березня спливає строк для прийняття спадщини. Хотіла дізнатися, чи є якийсь спосіб, як зараз мені законно оформити спадщину? Чи строк звернення до нотаріусів автоматично буде продовжено?
Відповідь:
    Наразі чинним законодавством не передбачено автоматичного продовження або призупинення строку звернення до нотаріуса для прийняття спадщини внутрішньо переміщеними особами чи іншими категоріями осіб. Разом з тим у законодавстві немає і прямої заборони щодо вчинення нотаріальних дій у період карантину, у тому числі, і щодо оформлення спадщини. Навпаки подання заяви для відкриття спадщини у разі спливу 6-місячного строку віднесено до переліку питань, з яких нотаріусами у виключному порядку може здійснюватися прийом громадян у період карантину.
   Так, листом від 17.03.2020 № 1534/19.5/32-20 Міністерством юстиції України відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 11 березня 2020 року № 211 «Про запобігання поширенню на території України коронавірусу СOVID-19» було рекомендовано державним та приватним нотаріусам обмежити прийом громадян та вчиняти лише невідкладні нотаріальні дії, дотримуючись при цьому рекомендацій Міністерства охорони здоров’я України та здійснюючи усі можливі профілактичні заходи, як щодо себе, так і щодо відвідувачів. У свою чергу Нотаріальною палатою України рекомендовано здійснювати особистий прийом лише за умови крайньої необхідності – у разі необхідності відкриття спадщини, коли минає 6-місячний строк, а також для того, щоб убезпечити громадян від порушень їх прав у разі пропуску строків.
    Що ж треба зробити Вам як переселенці, аби оформити спадщину у період карантину?
1) Для початку підготувати пакет документів, необхідних для відкриття спадщини. Залежно від ситуації його склад може відрізнятися, однак зазвичай нотаріусу мають бути надані:
    свідоцтво про смерть спадкодавця встановленого зразка (оригінал + копія);
    паспорт спадкоємця (заявника);
  правовстановлюючі документи на все успадковане майно (договори дарування, купівлі-продажу, передачі житла у власність, технічна документація тощо);
    заповіт (якщо складався), якщо не складався: документи, що підтверджують спорідненість із спадкодавцем (свідоцтво про народження / усиновлення, про шлюб тощо).
    2) Далі - визначитися з нотаріусом, який буде оформлювати спадкову справу. На цьому етапі слід врахувати, що заява подається за місцем відкриття спадщини. Зверніть увагу, що у разі, якщо останнє місце проживання або основна частина нерухомого майна спадкодавця (померлої особи) знаходиться у населеному пункті, на території якого органи державної влади тимчасово не здійснюють або здійснюють не в повному обсязі свої повноваження (див. розпорядження Кабінету Міністрів України № 1085-р) або окупованому Криму, заяву про прийняття спадщини можна подати до будь-якого нотаріуса на підконтрольній уряду території України. Це передбачено ст. 11 Закону України “Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України”, ст. 9-1 Закону України “Про тимчасові заходи на період проведення антитерористичної операції”.
    Для зручності контакти зареєстрованих в Україні нотаріусів можна знайти тут: https://cutt.ly/atnAIe9
    Радимо при цьому попередньо зателефонувати нотаріусу та домовитися про дату та час прийому.
    Зверніть увагу! Днем прийняття спадщини буде вважатися день подання нотаріусу заяви про прийняття спадщини з додатками, наведеними вище. У разі пропуску строку для прийняття спадщини, якщо не буде прийнято відповідних змін до законодавства, Вам необхідно буде звернутися до суду з позовом про встановлення додаткового строку для прийняття спадщини.
    Нагадуємо: у разі виникнення юридичних питань ви маєте змогу отримати безоплатну правову допомогу за допомогою:
    гарячої лінії БФ "Право на захист "(099) 507 50 90, (068) 507 50 90, (093) 507 50 90 (пн-пт з 09:00 до 18:00);
    електронної пошти: vpl.pravo@r2p.org.ua;
    нашого чат-бота (натискайте "Надіслати повідомлення" або залишайте коментар на сторінці "Юридичний порадник для переселенців" https://www.facebook.com/IDP.legal.aid/)

Немає коментарів:

Дописати коментар