Translate

середу, 1 квітня 2020 р.

Чи можна оголосити простій і не сплатити зарплату працівникам, якщо підприємство функціонувало

   Простій - це зупинення роботи, викликане відсутністю організаційних або технічних умов, необхідних для виконання роботи, невідворотною силою або іншими обставинами
   У разі відсутності умов, передбачених ст. 34 КЗпП, наказ про оголошення простою є незаконним.
    Відповідне положення міститься у постанові КЦС ВС від 30 січня 2019 року у справі № 210/5853/16-ц .
  Обставини справи
   Звертаючись до суду з позовом про стягнення заробітної плати, позивачі просили суд у зв'язку із незаконністю розпоряджень відповідача про оголошення їм простою, стягнути із роботодавця середній заробіток за час вимушеного прогулу. Вважали, що підстав для оголошення простою не було, оскільки робочі функції позивачів не були припинені, а виконувались іншими працівниками.
Позиція Верховного Суду
    Відповідно до ст. 34 КЗпП простій - це зупинення роботи, викликане відсутністю організаційних або технічних умов, необхідних для виконання роботи, невідворотною силою або іншими обставинами. У разі простою працівники можуть бути переведені за їх згодою з урахуванням спеціальності і кваліфікації на іншу роботу на тому ж підприємстві, в установі, організації на весь час простою або на інше підприємство, в установу, організацію, але в тій самій місцевості на строк до одного місяця.
   Апеляційний суд, встановивши фактичні обставини справи, надавши належну правову оцінку наявним у матеріалах справи доказам, дійшов правильного висновку про наявність підстав для часткового задоволення позову та визнання незаконними розпоряджень ПАТ, оскільки товариство не довело, що роботи на виробництві були зупинені.
   З урахуванням наведеного, апеляційний суд прийняв правильне по суті рішення про визнання оскаржених розпоряджень недійсними та часткове стягнення середнього заробітку за час неправомірного оголошення простою відносно позивачів.

Немає коментарів:

Дописати коментар